Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ένας από τους πρώτους Έλληνες που βάδισε με τη βοήθεια εξωσκελετού, μιλά αποκλειστικά στο Newsitamea.gr!-ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

IMG_2528

Ένας από τους πρώτους Έλληνες που βάδισε με τη βοήθεια εξωσκελετού, μιλά αποκλειστικά στο Newsitamea.gr!-ΒΙΝΤΕΟ

Το όνειρο σχεδόν κάθε ανθρώπου που είναι σε αμαξίδιο(ειδικά με επίκτητη αναπηρία), είναι να μπορέσει να περπατήσει ξανά, να σταθεί στα πόδια του. Για αυτό άλλωστε και ο εξωσκελετός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων, ως μια πολλά υποσχόμενη λύση.

Ο Νίκος Ρούσσος είναι από τους πρώτους τυχερούς Έλληνες που είχε τη χαρά να τον δοκιμάσει και να περπατήσει χάρη στη τεχνολογία και με τη βοήθεια του εγκεφάλου του! Μιλήσαμε μαζί του για την πρωτόγνωρη εμπειρία του.

Ήταν η πρώτη φορά που ήρθε το μηχάνημα στην Ελλάδα και πήγε σε διάφορα κέντρα αποκατάστασης, ένα από αυτά ήταν το ΕΚΑ και το δοκίμασαν και άλλοι εκεί. Μετά πήγε στον Φιλοκτήτη και σε κάποια κέντρα της Θεσσαλίας. Ήρθε δοκιμαστικά και είναι για νοσοκομειακή χρήση. Μπορεί κάποιος να τον πάρει, αλλά είναι μεγάλο το κόστος.

IMG_2524

Ωραία εμπειρία, το χάρηκα πολύ. Είμαι 3 χρόνια στο αμαξίδιο αλλά ήταν ωραία η αίσθηση. Έστω και σε παθητικό περπάτημα. Είναι ειδικό για περπάτημα σε εσωτερικό χώρο αλλά μου είπαν πως θα το εξελίξουν. Θα το σκαφτόμουν σοβαρά να το αποκτήσω αν πέσει η τιμή του. Μπορεί το αμαξίδιο να σου δίνει τη δυνατότητα να κινείσαι άνετα αλλά είσαι καθιστός. Όταν είσαι όρθιος είναι άλλη η αίσθηση. Θέλει εξάσκηση. Αλλά είσαι όρθιος και περπατάς. Θα το πρότεινα να το δοκιμάσουν κι αλλά άτομα!

Ο ίδιος βρέθηκε καθηλωμένος σε αμαξίδιο πριν από 3 χρόνια περίπου, μετά από τροχαίο ατύχημα. Ζει και εργάζεται στη Σύρο μαζί με τη γυναίκα του και τα 2 αγόρια τους. Σε ένα νησί που δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τα Αμεα: δε φαίνονται τα άτομα γιατί δεν κυκλοφορούν, δε μπορούν να βγουν με τα αμαξίδια. Δεν είναι προσβάσιμο στις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς. Το ίδιο ισχύει και στα περισσότερα μαγαζιά και με τα πεζοδρόμια που είναι πολύ ψηλά. Όσες ράμπες υπάρχουν, είναι συνήθως κλειστές από αυτοκίνητα και μηχανές, υπάρχει έλλειψη παιδείας.

[youtube id=”WEKj__6tYpw” width=”620″ height=”360″]

Η στήριξη της οικογένειας και των φίλων βοηθά πολύ επίσης, όπως μου τόνισε.  Άνοιξαν με τη σύζυγο του την Κατερίνα, ένα προσβάσιμο μαγαζί με παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα: Να είμαστε συνέχεια σπίτι, να κάνουμε τι;  Όπως μου είπαν και από το ΚΑΤ όταν είχα βγει, πρέπει να ενταχθώ στην κοινωνία, να βρω δουλειά και να πάρω αυτοκίνητο. Έτσι δε καταλαβαίνεις ότι υπάρχει η αναπηρία.

Το μήνυμα που στέλνει προς τα υπόλοιπα άτομα με αναπηρία είναι απλό και αποφασιστικό:  η ζωή δε τελειώνει στο αμαξίδιο. Μπορείς να κανείς πολλά πράγματα, αρκεί να το θέλεις. Αρκεί να μη παραιτηθείς. Να κανείς πράγματα που έκανες πριν.

[youtube id=”TjYJllgWyiQ” width=”620″ height=”360″]

Βογιατζής Ηλίας

Αποκλειστική συνέντευξη για το Newsitamea.gr

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

 

Δείτε επίσης: : Ένας ήρωας μπαμπάς με αναπηρικό αμαξίδιο !!!!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika