Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Έμπολα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν σε άμεση δράση για εμβόλια και θεραπείες για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Gueckedou, Guinea - Ebola

Έμπολα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν σε άμεση δράση για εμβόλια και θεραπείες για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή

Γενεύη/ Αθήνα 29 Οκτωβρίου 2014 – Σε συνέχεια της συνάντησης κορυφής σχετικά με την πρόσβαση και τη χρηματοδότηση για τα εμβόλια κατά του Έμπολα που συγκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την προηγούμενη εβδομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF)εκφράζουν την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των σχεδίων ώστε οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή να έχουν πρόσβαση στα επικείμενα εμβόλια και τις θεραπείες του Έμπολα. Σημαντικές επενδύσεις και κίνητρα είναι απαραίτητα για να επιταχυνθούν τα βήματα αυτά.

«Το μήνυμα του ΠΟΥ ότι οι άνθρωποι που καταπολεμούν την επιδημία θα είναι μεταξύ των πρώτων, στους οποίους θα γίνει δοκιμαστική χρήση των εμβολίων και των θεραπειών για τον Έμπολα είναι ακριβώς αυτό επιθυμούσαμε», δήλωσε οΔρ Bertrand Draguez, Ιατρικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Τώρα, χρειάζεται επείγουσα δράση ώστε οι υποσχέσεις αυτές να υλοποιηθούν στη Δυτική Αφρική το συντομότερο δυνατό. Μόλις αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, είναι αναγκαίο να ακολουθήσει μία μαζική διάθεση των εμβολίων στον γενικό πληθυσμό».

 

13

Δρ Bertrand Draguez, Ιατρικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν οι άνθρωποι από τα Υπουργεία Υγείας, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις κοινότητες, οι οποίοι εργάζονται για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη» πρόσθεσε ο Δρ. Draguez. «Οι διαθέσιμοι πόροι είναι σε σχεδόν οριακό σημείο. Όλοι βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους που παρέχουν θεραπεία και βοηθούν στην αναχαίτιση του ιού να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς κανένα απολύτως δίχτυ ασφαλείας. Αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες και εμβόλια θα μπορούσαν να προσφέρουν ακριβώς αυτό».

Το προσωπικό στο οποίο, κατά προτεραιότητα, θα πρέπει να δοκιμαστούν τα εμβόλια περιλαμβάνει όσους εργάζονται στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, τους  εργαζόμενους στην κοινότητα καθώς και ανθρώπους που λειτουργούν υποστηρικτικά, όπως υγειονομικό προσωπικό, οδηγοί ασθενοφόρων, ειδικοί στην αγωγή υγείας, όσοι αναλαμβάνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων και αυτοί που πραγματοποιούν τις κηδείες. Στο ιατρικό προσωπικό που παρέχει φροντίδα για άλλες ασθένειες θα πρέπει επίσης, κατά προτεραιότητα, να δοκιμαστούν τα εμβόλια.

Ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης του ΠΟΥ ήταν τα εμβόλια κατά του  Έμπολα, είναι εξίσου απαραίτητο να αναπτυχθούν νέες θεραπείες και διαγνωστικές μέθοδοι της νόσου που να επιτρέπουν στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την επιδημία να κάνουν τη δουλειά τους με τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό.

«Η ταχεία ανάπτυξη και διάδοση ασφαλών και αποτελεσματικών πειραματικών θεραπειών είναι επίσης ζωτικής σημασίας» επισήμανε ο Δρ. Draguez. «Σήμερα, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχουν στον αγώνα κατά του Έμπολα νιώθουν ολοένα και πιο απογοητευμένοι, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για μία νόσο που σκοτώνει μέχρι και το 80% των ασθενών που προσβάλλονται».

Το αυξημένο ποσοστό επιβίωσης που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα οι θεραπείες, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νέων μολύνσεων, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν βοήθεια. Εν τω μεταξύ, ασφαλέστερες και ταχύτερες διαγνωστικές μέθοδοι θα επιτρέψουν την ταχεία εξέταση των ασθενών με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη και γρηγορότερη διαχείριση όσων χρειάζονται επείγουσα, και μερικές φορές σωτήρια, φροντίδα για άλλες ασθένειες.

Στη συνάντηση του ΠΟΥ στη Γενεύη, στην οποία προήδρευσε η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ Margaret Chan, συγκεντρώθηκαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, χρηματοδότες, ερευνητές, μέλη της ιατρικής κοινότητας και της βιομηχανίας φαρμάκων. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της δοκιμαστικής χρήσης, η χρηματοδότηση και τα κίνητρα για την ανάπτυξη των νέων εμβολίων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, παρόντες στη συνεδρίαση, είχαν μόλις δώσει εξιτήριο στον 1000ό τους ασθενή που θεραπεύτηκε από τον Έμπολα, από τον Μάρτιο 2014, όταν πρώτοι ανταποκρίθηκαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας που πλήττει τη Δυτική Αφρική. Οι εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποδοκίμασαν τη μη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και προειδοποίησαν τους αντιπροσώπους ότι δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους. Καθώς  παλαιότερες εξαγγελίες για διάθεση πόρων στις πληγείσες περιοχές εκπληρώνονται με αργούς ρυθμούς – ενώ χρειάζεται να υλοποιηθούν επειγόντως – η ανάγκη για εμβόλια και θεραπείες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής σε αυτή την επιδημία, αλλά και να προλάβουν μελλοντικές εξάρσεις, είναι πλέον κρίσιμη.

 «Αυτή η επιδημία είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε να πλήξει νέες περιοχές, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν νέα ξεσπάσματα – τα εμβόλια και οι θεραπείες είναι ζωτικής σημασίας για την αναχαίτιση της επιδημίας και τη διασφάλιση ότι θα αποτραπούν ή θα ελεγχθούν μελλοντικές εξάρσεις» δήλωσε ο Δρ Manica Balasegaram, Διευθυντής  της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την “Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα”. «Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία χρειάζεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο. Η βιομηχανία πρέπει να αναλάβει το απαραίτητο ρίσκο, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους αυτούς».

Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας για εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά εργαλεία είναι ζωτικής σημασίας. Οι δωρητές θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να παρέχουν επαρκείς πόρους για τις κλινικές δοκιμές και την πρόσβαση μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών. Τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν για κάθε προϊόν στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών θα πρέπει να δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο, και θα πρέπει να δημιουργηθεί μια τράπεζα δειγμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η ανοιχτή έρευνα. Ωστόσο, η έλλειψη εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων κατά του Έμπολα μέχρι τώρα αναδεικνύει ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως,  που δεν είναι άλλο από την έλλειψη επαρκών επενδύσεων και κινήτρων για την ανάπτυξή τους.

«Απαιτούνται τα κατάλληλα κίνητρα που χρειάζεται η βιομηχανία ώστε να αναπτύξει τα εργαλεία ζωτικής σημασίας ενάντια στον Έμπολα – οι κυβερνήσεις και οι χρηματοδότες πρέπει να παραταχθούν για να βοηθήσουν», δήλωσε ο Δρ. Balasegaram. «Χρειαζόμαστε ερευνητές για την ανάπτυξη και τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, παράλληλα με την κλιμάκωση της παραγωγής, η οποία γνωρίζουμε ότι ενέχει εγγενείς κινδύνους. Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοδότες θα πρέπει να βοηθήσουν στην παροχή κινήτρων έναντι αυτών των κινδύνων. Η διαδικασία για τη ρύθμισης και την  έγκριση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών στη Δυτική Αφρική πρέπει να πραγματοποιηθεί ομαλά και απρόσκοπτα».

Gueckedou, Guinea - Ebola
Φωτογραφία από το κέντρο διαχείρισης Έμπολα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Γκεγκεντού της Γουϊνέας © Julien Rey/MSF

Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για οικονομική βοήθεια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβαση για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο 2014 και αυτή την στιγμή έχουν προγράμματα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό. Στα 6 θεραπευτικά κέντρα που έχουν στήσει στη Δυτική Αφρική έχουν δεχθεί περισσότερους από 4.900 ασθενείς, εκ των οποίων 3.200 ήταν θετικοί στον ιό Έμπολα και 1.140 κατάφεραν να επιζήσουν (23/10/2014).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Για το λόγο αυτό απευθύνουν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια μέσω μίας δωρεά στον ειδικό λογαριασμό της ALPHA BANK: 260002002001556 ή στο  support.msf.gr/ebola

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika