Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Ένα ιός με ιστορία εκατομμυρίων χρόνων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έμπολα: Ένα ιός με ιστορία εκατομμυρίων χρόνων

Έμπολα: Ένα ιός με ιστορία εκατομμυρίων χρόνων

Η ιστορία του θανατηφόρου ιού Έμπολα που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, πηγαίνει πολύ πιο βαθιά στο χρόνο απ’ ότι αρχικά πίστευαν οι ερευνητές.

Οι φιλοϊοί –οικογένεια ιών στην οποία ανήκει τόσο ο ιός Έμπολα, όσο και ο πολύ θανατηφόρος «συγγενής» του, ο ιός Marburg- είναι τουλάχιστον 16-23 εκατομμυρίων ετών και, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη δημιουργία ενός εμβολίου.

Σκοπός της νέας αυτής έρευνας, όπως σημειώνει η Daily Mail, είναι να ξαναγραφτεί το «οικογενειακό ιστορικό» του ιού Έμπολα.

Οι φιλοϊοί είναι πιθανό να υπήρχαν κατά τη Μειόκαινο Εποχή, όταν οι εξελικτικές γραμμές που οδηγούν στον ιό Έμπολα και τον ιό Marburg είχαν ήδη αποκλίνει, συμπεραίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Peer J.

Το συμπέρασμα αυτό προστίθεται στη γνώση γύρω από τους γνωστούς φιλοϊούς, για τους οποίους οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ύπαρξή τους ξεκίνησε πριν από περίπου 10.000 χρόνια και συνέπεσε με την άνοδο της γεωργίας.

Η νέα αυτή έρευνα πηγαίνει πολλά χρόνια πιο πίσω, στην εποχή των μεγάλων πιθήκων.

«Οι φιλοϊοί είναι πιο αρχαίοι απ΄ ό,τι νομίζαμε αρχικά» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Βιολογικών Επιστημών, Derek Taylor, από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο. «Αυτά τα πράγματα αλληλεπιδρούσαν με τα θηλαστικά για πολύ καιρό, για αρκετά εκατομμύρια χρόνια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, όσο περισσότερα γνωρίζουν οι επιστήμονες γύρω από τον ιό Έμπολα και τον ιό Marburg και τη συγκριτική εξέλιξή τους, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να «βρεθεί κάποιο εμβόλιο ή πρόγραμμα που να προσδιορίζει τους αναδυόμενους παθογόνους παράγοντες».

Στη μελέτη τους ισχυρίζονται, ότι τόσο ο Έμπολα όσο και ο ιός Marburg είναι μέλη μιας αρχαίας εξελικτικής γραμμής και πως μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο, πριν από 16-23 εκατομμύρια χρόνια.

 

Πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea