Newsitamea.gr
AMEA news

Εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην Κύπρο ακόμα και στη Βουλή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

disabled

Εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην Κύπρο ακόμα και στη Βουλή

Η Επιτροπή της Βουλής συζήτησε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παραπληγικών

Τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) στην Κύπρο, είναι πιο ανάπηρα παρά τα ΑΜΕΑ σε άλλα κράτη της ΕΕ, διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Η Επιτροπή αποστέλλει επιστολές στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων με τις οποίες θα ζητά αφενός την άμεση επαναδραστηριοποίηση του Γραφείου Σχεδιασμού Πολιτικών και δράσεων που αφορούν άτομα με αναπηρία και αφετέρου υλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά την πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

 

Η Επιτροπή της Βουλής συζήτησε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παραπληγικών και άλλων εμποδιζομένων ατόμων από την παράληψη των αρχών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που αφορά την πρόσβαση αναπήρων στα κτήρια.

 

Η πρόσβαση των ΑΜΕΑ αναδείχθηκε και μέσα από τις υποδομές του Κοινοβουλίου και ειδικά την πρόσβαση στην αίθουσα δημοσιογράφων, στην είσοδο της οποίας δεν υπάρχει ράμπα για τροχοκάθισμα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης να κάνει δήλωση προς τα ΜΜΕ στο αίθριο.

 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία έκαναν επίσης δηλώσεις στο αίθριο.

 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής, ανέφερε πως κατά τη συνεδρία επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία έρευνας του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν, με βάση τα οποία, τα περισσότερα από τα 101 ενοικιαζόμενα κυβερνητικά κτήρια, παρουσιάζουν προβλήματα πρόσβασης για τους ανάπηρους.

 

Πρόσθεσε ότι από τα 101 αυτά κτήρια τα 67 δεν έχουν κατάλληλους χώρους στάθμευσης, τα 48 δεν διαθέτουν ράμπα, τα 88 δεν έχουν οδηγό όδευσης τυφλών μέχρι το χώρο της εισόδου, τα 95 δεν έχουν οδηγό όδευσης τυφλών από το σημείο εισόδου μέχρι το σημείο εξυπηρέτησης, 57 δεν διαθέτουν πρόσβαση σε χώρους υγιεινής, 54 δεν έχουν πρόσβαση σε πάγκο εξυπηρέτησης.

 

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι η Επιτροπή υπό το φως των στοιχείων και της πληροφόρησης της οποίας έτυχε, θα συνεχίσει να πιέζει την εκτελεστική εξουσία και τους ιδιωτικούς οργανισμούς, με πιο εντατικό ρυθμό, να παράσχουν πρόσβαση στα άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία να δώσουν πρόσβαση τόσο στα κυβερνητικά όσο και στα ιδιωτικά κτήρια.

 

Πρόσθεσε ότι θα πιέσει επίσης ώστε να εκσυγχρονιστούν οι κανονισμοί του 1999 που αφορούν την πρόσβαση, την εφαρμογή του νόμου για την προσβασιμότητα και την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων.

 

Ο κ. Φυττής εξήγησε ότι παρατηρούνται παρανομίες κατά την ανέγερση κτηρίων και πολυκατοικιών, καθώς δεν τοποθετούν ανελκυστήρες με είσοδο 80 εκατοστά, όπως προβλέπει ο νόμος για να περνά τροχοκάθισμα.

 

Η Επιτροπή τόνισε στην Ενωση Κοινοτήτων ότι πρέπει να ενημερώσει τις κοινοτικές αρχές ότι οφείλουν στα έργα που κατασκευάζουν να διαμορφώνουν κατάλληλες προσβάσεις προς τα σπίτια των αναπήρων και σε δημόσιες υποδομές, ώστε οι ανάπηροι να μην εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις κοινότητες και να μετακινούνται στις πόλεις που πιθανόν να υπάρχουν καλύτερες προσβάσεις, ανέφερε ο κ. Φυττής.

 

Υπέδειξε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι προσβάσεις των ΑΜΕΑ, στη θάλασσα και άλλους χώρους που παρουσιάζουν ιστορικό ή τουριστικό ενδιαφέρον για να διευκολύνουν την πρόσβαση και των τουριστών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

 

 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε τη θέση ότι η προσβασιμότητα είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο, στο οποίο ως πολιτεία υστερούμε. Πρόσθεσε ότι η προσβασιμότητα αφορά το δικαίωμα των ατόμων με κινητικές αναπηρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία και θα πρέπει, επιτέλους, όπως είπε, να μεριμνήσουμε ώστε άμεσα να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές για να μην υπάρχει αποκλεισμός των ατόμων με κινητική αναπηρία.

 

Περαιτέρω, η κ. Κυριακίδου κάλεσε τους Υπουργούς Παιδείας, Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας να δουν αμέσως το θέμα και να παρουσιάσουν πρακτικά αποτελέσματα.

 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία έχει από το 2011 υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες, μέσα στην οποία προβλέπονται μέτρα και πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν, η εικόνα που παρουσιάζεται προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία.

 

Αναφέρθηκε στην κατάργηση του Γραφείου Σχεδιασμού Πολιτικών και δράσεων που αφορούν άτομα με αναπηρία και εξήγησε ότι ο γραφείο λειτουργούσε με άτομο που εργοδοτείτο βάσει σύμβασης. Πρόσθεσε ότι η σύμβαση έχει τερματιστεί και προβλήθηκε η δικαιολογία οι αρμοδιότητες του γραφείου έχουν ανατεθεί σε άλλα κυβερνητικά τμήματα. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να συγκροτηθεί ξανά το γραφείο αυτό.

 

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, από την έκθεση που έχουμε υποβάλει στην επιτροπή του ΟΗΕ που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ, θα διαφανούν όλες οι αδυναμίες. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει διαβιβάσει υποδείξεις, ωστόσο όπως είπε φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με κύριο την προσβασιμότητα ακόμα και σε δημόσια κτήρια.

 

Σημείωσε περαιτέρω ότι είναι πολύ σημαντική η επιμόρφωση των κρατικών λειτουργών, των δημοτικών και των κοινοτικών συμβουλίων για να χειρίζονται σωστά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διακίνηση τους τα άτομα με αναπηρία

 

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα παρατήρησε ότι σήμερα, ενώ άρχισε ο Ραδιομαραθώνιος και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζήτησε το μεγάλη σημασίας θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, κάνει δηλώσεις από το αίθριο της Βουλής για καταδείξει ότι ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις από το αίθριο, αφού δεν είχε πρόσβαση στην αίθουσα των δημοσιογράφων. Περαιτέρω, ανέφερε αυτή η ενέργεια των μελών της Βουλής στοχεύει να δηλώσει έμπρακτα τη συμπαράσταση της Βουλής προς τα άτομα με αναπηρία.

 

Συνεχίζοντας, είπε ότι η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ δείχνει για ακόμα μια φορά ότι στην Κύπρο είμαστε πολύ πίσω, με αποτέλεσμα εν έτη 2014 οι ανάπηροι στην Κύπρο να είναι πιο ανάπηροι από ό,τι στις άλλες χώρες.

 

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε ακόμα ότι νομοθεσίες που άπτονται θεμάτων προσβασιμότητας θα πρέπει να κατατεθούν έγκαιρα στη Βουλή για να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν, κατέληξε λέγοντας ότι στην Κύπρο οι ανάπηροι ακόμα προσπαθούν να έχουν δικαιώματα.

 

Ο κ. Λαμπριανίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο χώρος των δημοσιογράφων στη Βουλή δεν είναι προσβάσιμος στα ΑΜΕΑ, σημειώνοντας ότι η προσβασιμότητα καθορίζει το βαθμό συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στη ζωή, το βαθμό ενσωμάτωσης τους και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν.

 

Πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η χώρα μας, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις συμβάσεις και τη νομοθεσία για να παρασχεθούν στα ΑΜΕΑ πρόσβαση κατά τρόπο που να μπορούν να συμμετέχουν στη ζωή ισότιμα και να αξιοποιούν τις ικανότητες τους.

 

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ανικανότητες δεν έχουν σημασία, αλλά οι ικανότητες, και η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα επιστρέψουν πραγματικά στα άτομα με αναπηρίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι η πρόσβαση είναι ελλιπής ακόμα και σε αυτά τα νοσοκομεία και είπε ότι ούτε οι δημόσιες συγκοινωνίες για τις οποίες δαπανήθηκαν εκατομμύρια είναι φιλικές προς τα ΑΜΕΑ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ikypros.com

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea