Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Εμμηνόπαυση: Τι ρόλο παίζουν τα γονίδια – Νέα έρευνα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για πρώτη φορά μια αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξάψεις από τις οποίες υποφέρουν πολλές γυναίκες πριν ή στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, έχουν και γενετικό υπόβαθρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Καρολάιν Κράνταλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση για την εμμηνόπαυση στο επιστημονικό περιοδικό “Menopause” της βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 17.700 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών.

Οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν είχαν εξάψεις και παράλληλα έδωσαν δείγμα DNA. Οι επιστήμονες έκαναν ανάλυση γονιδιωμάτων και συσχέτισαν τις γενετικές πληροφορίες με την εμφάνιση, τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων.

Με αυτόν τον τρόπο, εντόπισαν 14 γονιδιακές παραλλαγές -όλες στο χρωμόσωμα 4- που φαίνονται να αυξάνουν την πιθανότητα εξάψεων. Τα γονίδια αυτά επηρεάζουν τις εντολές του εγκεφάλου για την απελευθέρωση των ορμονών οιστρογόνων στο σώμα. Τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με τις εξάψεις, θα μπορούσαμε να βρούμε νέες θεραπείες για την ανακούφισή τους» δήλωσε η Κράνταλ.

Οι περισότερες γυναίκες (πάνω από 70% σύμφωνα με τη νέα μελέτη) έχουν νυχτερινή εφίδρωση και εξάψεις λόγω της εμμηνόπαυσης, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σε μια σημαντική μειονότητα. Αυτό μπορεί να εξηγείται με βάση το διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο των γυναικών.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika