Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Με πόση γυμναστική θα βελτιώσετε τα συμπτώματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η γυμναστική στην εμμηνόπαυση έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχολογική υγεία των γυναικών.

Ακόμη και αν μια γυναίκα δεν γυμνάζεται πριν την εμμηνόπαυση, η άσκηση στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου προλαμβάνει την αύξηση βάρους, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, δυναμώνει τα οστά και ανεβάζει τη διάθεση.

Σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη, η μετρίας εντάσεως γυμναστική στην εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειριστούν καλύτερα τις εξάψεις, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να αισθανθούν καλύτερα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, ζήτησαν από ομάδα εθελοντριών να ακολουθήσουν επί 20 εβδομάδες ένα πρόγραμμα άσκησης και διαπίστωσαν ότι έχασαν λίγο βάρος, βελτίωσαν σημαντικά τη φυσική τους κατάσταση και απέκτησαν σωματική και νοητική ευεξία.

Επιπλέον, μείωσε τις εξάψεις και τη νυκτερινή εφίδρωση που είναι δύο από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Εμμηνόπαυση: Με πόση γυμναστική θα βελτιώσετε τα συμπτώματα

Στη μελέτη συμμετείχαν 234 γυναίκες οι οποίες είχαν εμμηνόπαυση επί τουλάχιστον 12 μήνες.

Οι ερευνητές χώρισαν τις εθελόντριες που δεν γυμνάζονταν συστηματικά (συνολικά ήταν 166) σε δύο ομάδες.

Από τη μία ζητήθηκε να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως συνήθιζαν και από την άλλη να αρχίσουν να ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που τους υπέδειξαν.

Οι υπόλοιπες εθελόντριες, οι οποίες γυμνάζονταν συστηματικά πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη, αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου με την οποία συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα για τις 166 πρώτες εθελόντριες.

Το πρόγραμμα γυμναστικής περιελάμβανε τρεις ωριαίες προπονήσεις την εβδομάδα. Κάθε προπόνηση συμπεριλάμβανε αεροβικές ασκήσεις όπως περπάτημα με γρήγορο βήμα, σε συνδυασμό με ασκήσεις για δύναμη.

Οι γυναίκες υποβάλλονταν επίσης σε συμβουλευτική, η οποία στόχο είχε να τις βοηθήσει να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα την κατάστασή τους.

Έπειτα από 20 εβδομάδες άσκησης, οι γυναίκες που άρχισαν να γυμνάζονται παρουσίασαν πολλαπλές βελτιώσεις, οι μεγαλύτερες από τις οποίες αφορούσαν την φυσική κατάσταση, την αρτηριακή πίεση και την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής.

Όπως εξ άλλου ανέφεραν οι ίδιες, ένιωθαν καλύτερα ψυχικά και σωματικά, ενώ παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις και οι νυκτερινές εφιδρώσεις.

Τα οφέλη αυτά διατηρήθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο. Το μόνο που δεν άντεξε στο χρόνο ήταν το αδυνάτισμα: ενώ αρχικά οι γυναίκες έχασαν κάποια κιλά, έως τους 12 μήνες σχεδόν όλες είχαν επιστρέψει στο αρχικό βάρος τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Menopause.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea