Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Έμφραγμα: Έρευνα «ενοχοποιεί» τα παυσίπονα φάρμακα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έμφραγμα: Έρευνα «ενοχοποιεί» τα παυσίπονα φάρμακα!

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή χρήση των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Έμφραγμα – Ο κίνδυνος εκδήλωσης εμφράγματος μπορεί να εμφανισθεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της χρήσης και είναι αυξημένος μέσα στον πρώτο μήνα λήψης αυτών των φαρμάκων, ιδίως σε υψηλές δόσεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μια συσχέτιση μεταξύ ΜΣΑΦ και εμφράγματος και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει, δίνοντας επιπλέον ενδείξεις για το πότε αρχίζει ο κίνδυνος και πώς αυξάνει με τη δόση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μισέλ Μπαλί του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 447.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 61.500 είχαν πάθει έμφραγμα.

Η έρευνα προηγούμενων μελετών (μετα-ανάλυση) εστιάσθηκε σε συγκεκριμένα ευρέως συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ (ibuprofen, diclofenac, naproxen, celecoxib, rofecoxib).

Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση οποιασδήποτε δόσης ΜΣΑΦ για μια εβδομάδα, για ένα μήνα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένο κατά 20% έως 50% κίνδυνο εμφράγματος. Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω της χρήσης ΜΣΑΦ υπολογίσθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 1% ετησίως.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η δόση των ΜΣΑΦ. Μετά τον πρώτο μήνα, ο κίνδυνος δεν φαίνεται να αυξάνεται άλλο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «οι γιατροί θα πρέπει να ζυγίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη των ΜΣΑΦ, προτού ξεκινήσουν τη θεραπεία στους ασθενείς, ιδίως αν πρόκειται να χορηγήσουν μεγαλύτερες δόσεις».

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika