Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αίμα στα κόπρανα: ΟΛΕΣ οι πιθανές αιτίες και τα συγγενή συμπτώματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αίμα στα κόπρανα: ΟΛΕΣ οι πιθανές αιτίες και τα συγγενή συμπτώματα

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να σας τρομάξει, είτε το ανακαλύψετε καθώς σκουπίζεστε στην τουαλέτα, είτε μετά από κάποια τυπική ιατρική εξέταση.

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο από ό,τι μπορεί να υποθέσετε όταν το πρωτοσυναντήσετε.

Το αίμα στα κόπρανα σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία κάπου στο πεπτικό σας σύστημα. Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή, ώστε μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με συγκεκριμένη εξέταση (σε δείγμα κοπράνων).

Αν η αιμορραγία συμβαίνει πιο ψηλά στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να κάνει τα κόπρανα να έχουν πιο σκούρο, σχεδόν μαύρο, χρώμα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις πιθανές αιτίες τι πρέπει να κάνετε αν έχετε αίμα στα κόπρανα:

Εκκολπωματίτιδα: Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που προεξέχουν από το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αιμορραγήσουν, ή να μολυνθούν.

Πρωκτική σχισμή: Μια μικρή τομή, ή ρήξη στον ιστό που επενδύει τον πρωκτό (σαν τις ρωγμές που συμβαίνουν στα σκασμένα χείλη). Οι μικροσκοπικές αυτές ραγάδες προκαλούνται συνήθως όταν αποβάλλετε μεγάλου μεγέθους και σκληρά στην υφή κόπρανα.

Κολίτιδα: Είναι η φλεγμονή του παχέος εντέρου και μια από τις πιο συνήθεις αιτίες της είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Αγγειοδυσπλασία: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία εύθραυστα, ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αιμορραγήσουν.

Πεπτικό έλκος: Είναι μια ανοιχτή πληγή στα τοιχώματα του στομάχου, ή του δωδεκαδάκτυλου, στο άνω άκρο του λεπτού εντέρου. Πολλά πεπτικά έλκη προκαλούνται από μόλυνση με ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori). Η μακροχρόνια χρήση, ή οι υψηλές δόσεις αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και η ναπροξένη μπορεί επίσης να προκαλέσουν έλκος.

Πολύποδες, ή καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που μπορεί να αναπτυχθούν, να αιμορραγήσουν και κάποια στιγμή να εξελιχθούν σε καρκινώματα. Ο καρκίνος του ορθού είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου και συχνά προκαλεί αιμορραγία που δεν είναι αντιληπτή με γυμνό μάτι.

Προβλήματα στον οισοφάγο: Η εμφάνιση κιρσών, ή μικροσκοπικών πληγών στον οισοφάγο, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή απώλεια αίματος.

Αίμα στα κόπρανα: Συγγενή συμπτώματα

Ένα άτομο με αίμα στα κόπρανα μπορεί να μην έχει καταλάβει καν ότι έχει πρόβλημα και να μην έχει παρατηρήσει κανένα σύμπτωμα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να εκδηλώσει κοιλιακό πόνο, εμετό, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ταχυπαλμία, τάσεις λιποθυμίας και απώλεια βάρους, ανάλογα με την αιτία, τη θέση, τη χρονική διάρκεια και τη σοβαρότητα της αιμορραγίας.

Αίμα στα κόπρανα: Θεραπείες

Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει πολλές τεχνικές για να σταματήσει την οξεία αιμορραγία. Συχνά με την μέθοδο της ενδοσκόπησης εγχύει χημικές ουσίες στην περιοχή της αιμορραγίας, ή την περιορίζει με ηλεκτρικό ρεύμα ή με λέιζερ, ή εφαρμόζει μια ταινία ή κλιπ για να κλείσει το αγγείο που αιμορραγεί. Αν με την ενδοσκόπηση δεν περιοριστεί η αιμορραγία, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει αγγειογραφία για να κάνει “ένεση” φαρμάκου απευθείας μέσα στα αιμοφόρα αγγεία για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Πέρα από την άμεση διακοπή της αιμορραγίας η θεραπεία προβλέπει και την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όπως χορήγηση αντιβιοτικών για την εξόντωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ή για φάρμακα καταστολής των οξέων στο στομάχι, ή χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη θεραπεία της κολίτιδας. Μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολυποδών, ή τμημάτων του παχέος εντέρου που έχουν πληγεί από καρκινικούς όγκους, εκκολπωματίτιδα, ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ανάλογα με την αιτία, ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Αυτά περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες και τις μικροσκοπικές πληγές στον πρωκτό, ενώ πολλοί γιατροί συστήνουν να κάνετε ζεστά μπάνια (όχι ντους, αλλά να μπαίνετε ολόκληροι στο νερό στη μπανιέρα) για να ανακουφιστείτε από τις πληγές και τις αιμορροΐδες.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.webmd.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika