Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μαστογραφία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μαστογραφία σημαίνει πρόληψη. Σημαίνει αγάπη για τον εαυτό σου. Μάθε τα 20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μαστογραφία.

Μαστογραφία. Κάνε τη σήμερα, αύριο. Κάνε τη τακτικά. Μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη μαστογραφία, ξεδιάλυνε τους μύθους και πάρε την ευθύνη της υγείας στα χέρια σου. Αυτά είναι τα 20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μαστογραφία. Στα plus η φίλη μου η Ελένη, που νόσησε από καρκίνο του μαστού, μοιράζεται μαζί μας το ένα πράγμα που έμαθε από την περιπέτειά της: η γεύση της νόσου ήταν γι΄αυτή πικρής σοκολάτας.

1 Πρώτη μαστογραφία ή η μαστογραφία αναφοράς, χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών. Κάποιοι ισχυρίζονται τα 45. Ο γιατρός σου είναι ο μόνος αρμόδιος να σου πει.

2 Υπάρχει ο συμβατικός μαστογράφος, παλιάς γενιάς, και ο ψηφιακός μαστογράφος. Δεν χρειάζεται να σου πω ποιον να επιλέξεις.

3 Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται νωρίς.

4 Σε γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών αποφεύγεται συνήθως η μαστογραφία επειδή ο μαζικός αδένας είναι πολύ πυκνός ή περισσότερο ευαίσθητος στην ακτινοβολία. Γίνεται μόνον όταν ανήκεις στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχεις δηλαδή μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA-1 και BRCA-2.

5 Μετά την ηλικία των 40 ετών η μαστογραφία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και αυτό επειδή μετά τα 40 αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

6 Οι καλύτερες μέρες για μαστογραφία είναι μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η περίοδος. Γι΄αυτό κατάγραφε πότε έχεις περίοδο. Το “δεν θυμάμαι” δεν υπεύθυνο.

7 Απόφυγε να κάνεις μαστογραφία περίπου 15 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο, επειδή ο μαστός διογκώνεται μετά την ωορρηξία και ίσως τα ευρήματα να είναι ψευδή.

8 Εκτός από μαστογραφία η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη και οι υπέρηχοι, ως συμπληρωματική εξέταση. Δες παρακάτω και την περίπτωση της Ελένης (η μαστογραφία δεν «έπιασε» αυτό που βρήκε ο υπέρηχος. Συμβαίνουν κι αυτά).

9 Η μαστογραφία δεν πονάει. Υπάρχει πίεση, αν μάλιστα ο μαστός είναι πολύ πυκνός ή μεγάλος, τότε ο πόνος είναι υποφερτός και παροδικός.

10 Και ο καρκίνος του μαστού – κατά κανόνα – δεν πονάει, ιδιαίτερα όταν είναι μικρός. Πόνος υπάρχει εάν είναι πολύ προχωρημένος. Διαφορετικά μπορεί να είναι μυοσκελετικός πόνος, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, μία φλεγμονή. Για να είσαι ήσυχη πήγαινε στο γιατρό σου.

11 Η μαστογραφία δεν δείχνει μόνον καρκίνο αλλά και αποτιτανώσεις ή ασβεστώσεις (εναπόθεση ασβεστίου στο μαστό, ορατές στη μαστογραφία, ιδιαίτερα στην ψηφιακή), κύστεις (οι περισσότερες κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα, δεν γίνονται αντιληπτές, δεν αποτελούν προκαρκινικό στάδιο, ούτε θεωρούνται παράγοντας αυξημένου κινδύνου), λιπώματα (ένα λίπωμα που δεν αλλάζει μορφή και μέγεθος δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί, μόνον για αισθητικούς λόγους), ινοαδενώματα (καλοήθεις όγκοι), αδενώματα γαλουχίας, αμαρτώματα (ογκίδια μαστού).

12 Η μαστογραφία, κάποιες φορές, μπορεί να δώσει λάθος αποτελέσματα. Τα σωστά αποτελέσματα εξαρτώνται από την ποιότητα της μαστογραφίας και την πείρα του ακτινολόγου.

13 Ωστόσο, η μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει καρκίνους με μέγεθος τόσο μικρό, που να μην γίνονται αντιληπτοί από τα δάκτυλα του γιατρού κατά την ψηλάφηση.

14 Η ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και μαστογραφίας.

15 Καλό είναι η μαστογραφία να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο. Στη συνέχεια, μετά τη μαστογραφία, πήγαινε σε μαστολόγο και όχι στον γυναικολόγο σου.

16 Η μαστογραφία δεν υποκαθιστά την κλινική εξέταση.

17 Η μαστογραφία διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. O μαστός τοποθετείται σε δύο θέσεις, στη λοξή και στη face θέση και συμπιέζεται ελαφρά.

18 Σε όποια ηλικία κι αν είσαι κάνε μαστογραφία! Το ότι πέρασες τα 60, δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύεις! Η ηλικία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Συνήθως τα περιστατικά αυξάνονται μετά την ηλικία των 30 ετών, και μετά την εμμηνόπαυση.

19 Μην κάνεις μαστογραφία κάθε τρεις και λίγο. Οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται τα τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζει ο γιατρός σου. Ο καρκίνος του μαστού έχει έναν ρυθμό προόδου τέτοιο που ο ετήσιος ή ο ανά διετία έλεγχος είναι ο πιο κατάλληλος ώστε να τον ανακαλύψει έγκαιρα.

20 Η μαστογραφία είναι πρόληψη, με την έννοια ότι δεν προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου αλλά βοηθά στην ανακάλυψή του, στα αρχικά στάδια, προτού γίνει αντιληπτός από σένα ή από το γιατρό σου με την κλινική εξέταση. Η πρωιμη διάγνωση είναι και η αποτελεσματική θεραπεία.

 

ΠΗΓΗ: pharmalista.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Καρκίνος του παγκρέατος: Όλα τα συμπτώματα και αίτια – Σκοτώνει μέσα σε λίγο καιρό αν δεν εντοπιστεί άμεσα

newsitamea

Κίρρωση του ήπατος: Πότε και γιατί ο ασθενής μπορεί να παραμένει ασυμπτωματικός

Efi Nika