Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ελπίδες από νέο φάρμακο για τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ελπίδες στους πάσχοντες από δύσκολους στην αντιμετώπιση καρκίνους δίνει ένα ερευνητικό φάρμακο που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Μελέτη σε πάσχοντες από υποτροπιάζοντα καρκίνο κεφαλής & τραχήλου έδειξε πως όσοι πήραν το φάρμακο νιβολουμάμπη (nivolumab) έζησαν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι είχαν υποβληθεί στην κλασική αγωγή με χημειοθεραπεία.

Στους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου ανήκουν όσοι αναπτύσσονται από το λαιμό και πάνω, δηλαδή οι καρκίνοι του στόματος, του φάρυγγα (χωρίζεται στον ρινοφάρυγγα, στον στοματοφάρυγγα και στον υποφάρυγγα), του λάρυγγα, των παραρρινίων κόλπων (ιγμορείων), των σιελογόνων αδένων, της μύτης, της γλώσσας κ.λπ.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου (ESMO 2016) και δημοσιεύθηκε ταυτοχρόνως στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Η νιβολουμάμπη είναι μία ανοσοθεραπεία και δρα αξιοποιώντας ορισμένους μοριακούς μηχανισμούς για να καταστήσει τα καρκινικά κύτταρα ορατά στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο τους επιτίθεται στη συνέχεια.

Οι προχωρημένοι και υποτροπιάζοντας καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου έχουν πολύφτωχή πρόγνωση, αναφέρει το BBC.

Σε μελέτη με 361 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από πλακώδη καρκινώματα κεφαλής & τραχήλου (είναι η συχνότερη μορφή αυτών των καρκίνων και αντιπροσωπεύουν το85-95% του συνόλου), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 36% των ασθενών που πήραν νιβολουμάμπη ήσαν ζωντανοί έναν χρόνο αργότερα, σε σύγκριση με το 16,6% όσων έλαβαν την κλασική αγωγή με χημειοθεραπεία.

Οι ασθενείς είχαν επίσης λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες με την ανοσοθεραπεία.

Τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα σε εκείνους των οποίων οι όγκοι οφείλονταν στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Οι ασθενείς αυτοί επέζησαν κατά μέσον όρο 9,1 μήνες με τη νιβολουμάμπη έναντι 4,4 μηνών με τη χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως επιζούν λιγότερο από έξι μήνες.

Εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχε και μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες και πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού. Στη μελέτη αυτή χορηγήθηκε στους ασθενείς νιβολουμάμπη σε συνδυασμό με ένα άλλο ανοσοθεραπευτικό σκεύασμα, την ιπιλιμουμάμπη (ipilimumab).

Η νιβολουμάμπη είναι ήδη εγκεκριμένη για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το μελάνωμα του δέρματος (έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χορήγηση μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με ιπιλιμουμάμπη), ο προχωρημένος μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα και το προχωρημένο, ανεγχείρητο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

Υπολογίζεται ότι 600.000 άνθρωποι εκδηλώνουν ετησίως πλακώδη καρκινώματα κεφαλής και τραχήλου, τα οποία συχνά ανιχνεύονται όταν είναι προχωρημένα και υποτροπιάζουν εντός τριετίας από την αρχική θεραπεία στους μισούς ασθενείς, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika