Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Έλληνες ειδικοί βρήκαν τρόπο να ξανακάνουν υγιή τα καρκινικά κύτταρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έλληνες ειδικοί βρήκαν τρόπο να ξανακάνουν υγιή τα καρκινικά κύτταρα

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής δύο Έλληνες ειδικούς, βρήκαν τρόπο να επαναπρογραμματίζουν τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να ανακτούν υγιή συμπεριφορά.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, επιθετικά καρκινικά κύτταρα του μαστού και της ουροδόχου κύστεως μετατράπηκαν σε αβλαβή, καλοήθη κύτταρα, με την «διόρθωση» της ελαττωματικής λειτουργίας που τους επέτρεπε να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να δημιουργούν καρκινικούς όγκους.

Οι επιστήμονες πίσω από αυτό το σημαντικό επίτευγμα, από το campus της Κλινικής Μάγιο στη Φλόριντα, παρομοιάζουν την τεχνική τους με την διόρθωση των φρένων σε ένα αυτοκίνητο που κινείται ανεξέλεγκτα.

Η νέα μέθοδος έχει προς το παρόν δοκιμαστεί μόνο σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική για να απενεργοποιεί τον καρκίνο δίχως την ανάγκη ριζικών παρεμβάσεων.

«Κατορθώσαμε τα “φρένα” και την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής να αποκαταστήσουμε δρ Παναγιώτης Ζ. Αναστασιάδης, καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Πρόσφυσης & Μεταστάσεως της κλινικής.

«Οι πρώτες δοκιμές με μερικούς επιθετικούς τύπους καρκίνου είναι όντως πολύ ενθαρρυντικές. Αντιπροσωπεύουν μία απρόσμενη νέα βιολογία, που παρέχει τον κώδικα, το λογισμικό, για να απενεργοποιείται ο καρκίνος».

Ο καρκίνος είθισται να αρχίζει από ένα κύτταρο το οποίο χάνει την φυσιολογική ικανότητα πολλαπλασιασμού με συγκεκριμένο ρυθμό, και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Αυτό έχει ως συνέπεια την παραγωγή τεράστιου αριθμού κυττάρων που σιγά-σιγά δημιουργούν τους καρκινικούς όγκους.

Πρωτεΐνες και microRNAs

Η ανακάλυψη του δρος Αναστασιάδη και των συνεργατών του επικεντρώνονται στον ρόλο των επονομαζόμενων πρωτεϊνών κυτταρικής προσκόλλησης και των microRNAs.

Για να διατηρείται η πολυκυτταρική δομή κάθε ιστού και οργάνου, τα κύτταρα πρέπει να μένουν ενωμένα μεταξύ τους – και αυτό το κάνουν ειδικές «κόλλες», δηλαδή οι πρωτεΐνες κυτταρικής προσκόλλησης.

Τα microRNAs (miRNAs) από την πλευρά τους είναι μόρια που «ενορχηστρώνουν» τα διάφορα προγράμματα των κυττάρων, ρυθμίζοντας την έκφραση διαφόρων γονιδίων.

Η νέα έρευνα έδειξε πως οι πρωτεΐνες προσκόλλησης αλληλεπιδρούν με τα microRNAs και πως όταν τα υγιή κύτταρα προσκολλώνται μεταξύ τους, μία συγκεκριμένη υποομάδα των microRNAs καταστέλλει ορισμένα γονίδια που διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό τους.

Ωστόσο στα καρκινικά κύτταρα ο μηχανισμός αυτός είναι διαταραγμένος και έτσι αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

Η PLEKHA7

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, το κλειδί είναι μία πρωτεΐνη προσκόλλησης που λέγεται PLEKHA7 και η οποία είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία των υπολοίπων.

Η απουσία της PLEKHA7 είχε ως συνέπεια διαταραχή της φυσιολογικής προσκόλλησης των κυττάρων, απορύθμιση των microRNAs και τελικά την πρόκληση καρκίνου.

Αντιθέτως, η αποκατάστασή της είχε ως αποτέλεσμα να αρχίζουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπαράγονται φυσιολογικά – κάτι που συνέβη και όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν στα καρκινικά κύτταρα υγιή microRNAs με μία απλή έγχυση.

«Η μελέτη μας συνδύασε δύο ερευνητικά πεδία που έως τώρα εθεωρούντο μη σχετιζόμενα: την προσκόλληση των κυττάρων και την βιολογία των microRNAs, για να επιλύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που αφορά τον ρόλο των πρωτεϊνών προσκόλλησης στην κυτταρική συμπεριφορά», δήλωσε ο δρ Αντώνης Κουρτίδης, ερευνητής στο εργαστήριο του δρος Αναστασιάδη και επικεφαλής της νέας έρευνας.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι αποκάλυψε μία νέα στρατηγική για αναχαίτιση του καρκίνου».

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology», πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, με εξαίρεση τους καρκίνους του εγκεφάλου και τις αιματολογικές κακοήθειες.

Ωστόσο απαιτούνται πολλές ακόμα έρευνες πριν αρχίσει να δοκιμάζεται η μέθοδος σε ανθρώπους, ενώ κι αν ακόμα πετύχει η όλη προσπάθεια, είναι απίθανο να εξαλείψει την ανάγκη για χημειοθεραπεία.

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika