Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ελαιόλαδο:Το “υγρό χρυσάφι” Δείτε ποιες ασθένειες θεραπεύει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

idiotites-tou-eleoladou

Ελαιόλαδο :Το “υγρό χρυσάφι”! Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ελληνικής γης!

Πόσα, γνωρίζουμε για το θησαυρό που απλόχερα μας δίνει ο τόπος μας;

Είναι πιο παχυντικό από τα υπόλοιπα λάδια;

Αντίθετα με την αντίληψη που ίσως επικρατεί, το ελαιόλαδο μας δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ακριβώς όπως και τα σπορέλαια, τα οποία πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι είναι πιο «ελαφριά».

Ελαιόλαδο και υγεία

Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) καθώς και πληθώρα βιοδραστικών συστατικών. Από αυτά, τα φαινολικά συστατικά είναι τα εκτενέστερα μελετημένα. Σχετικά με τα οφέλη των MUFA στην ανθρώπινη υγεία, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών αδειοδότησε ποιοτικούς ισχυρισμούς υγείας (health claims), για πρώτη φορά το 2004, σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου κατά του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Συνολικά, τα οφέλη των λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου συνοψίστηκαν στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για το Ελαιόλαδο και την υγεία , το 2005.

Το ελαιόλαδο όμως είναι παραπάνω από μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα φαινολικά του συστατικά έχουν δείξει αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες . Η ολεοκανθάλη (oleocanthal) του ελαιόλαδου, έχει βρεθεί να έχει παρόμοια δράση με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ibunoprofene . Σε καμία από τις μελέτες, στις οποίες έχει εξεταστεί ο ρόλος των φαινολικών συστατικών του ελαιόλαδου, δεν έχει παρουσιαστεί κυτταροτοξικότητα.

Η ευρωπαϊκή μελέτη EUROLIVE (The effect of olive oil consumption on oxidative damage in European populations) παρουσίασε, το 2006, τεκμηριωμένες αποδείξεις για τον προστατευτικό ρόλο των φαινολικών συστατικών του ελαιόλαδου Τα πειράματα της μελέτης αυτής πραγματοποιήθηκαν σε 200 υγιείς εθελοντές από όλη την Ευρώπη και κατέδειξαν προστασία ενάντια στο οξειδωτικό στρες, κατόπιν καθημερινής κατανάλωσης 25 ml ελαιόλαδου πλούσιου σε φαινολικά συστατικά (παρθένο ελαιόλαδο). Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), και μειωμένοι δείκτες λιπιδικού οξειδωτικού στρες μετά από τρίμηνη κατανάλωσης παρθένου ελαιόλαδου. Επιπλέον, η ίδια μελέτη, έδειξε μείωση σε δείκτες οξείδωσης του DNA, της τάξεως του 13% – ποσοστό συγκρίσιμο με τα ποσά που παρατηρούνται μετά το ¨κόψιμο¨ του καπνίσματος.

Ελαιόλαδο: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συστηματικά το ελαιόλαδο στη διατροφή τους έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που δεν το καταναλώνουν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε γαλλική έρευνα που διήρκεσε 5 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθήθηκαν 7.625 Γάλλοι άνω των 65 ετών όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Στο πλαίσιο της πενταετούς έρευνας, διαπιστώθηκε ότι σε όσους κατανάλωναν συστηματικά ελαιόλαδο ο ετήσιος ρυθμός εκδήλωσης των εγκεφαλικών ήταν 0,3%. Ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 0,5% σε όσους δεν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο και 0,4% σε εκείνους που έκαναν μέτρια κατανάλωση ελαιόλαδου.Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε 41% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η έρευνα διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας (INSERM) και αποκάλυψε ότι τα οφέλη της κατανάλωσης ελαιολάδου, τα οποία ήταν ήδη τεκμηριωμένα όσον αφορά την προστασία της καρδιάς από τα εμφράγματα, επεκτείνονται και στην προστασία από τα εγκεφαλικά.

Οι ιδιότητες του ελαιολάδου:

– πρόληψη εμφράγματος
– έχει αντιγηραντική δράση συμβάλλοντας στη μακροζωία
– ελαττώνει την πίεση
– ομαλοποιεί τη δράση της ινσουλίνης βελτιώνοντας το σάκχαρο των διαβητικών
– είναι το λιγότερο τοξικό από όλα τα λάδια στο τηγάνισμα
– εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων στις καρδιακές αρτηρίες
– παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού, νευρικού συστήματος
– διευκολύνει την πέψη των λιπών
– περιέχει βιταμίνες Ε και Α που δρούν αντιοξειδωτικά
– είναι πιο εύπεπτο σε σύγκριση με άλλα λάδια
– παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών
– μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης
– αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης
– εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι
– βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου

Μ.Μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης