Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ

Εκλογές 2015 : ∆ιευκολύνσεις για τους Πολίτες µε Αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea21

Εκλογές 2015 : ∆ιευκολύνσεις για τους Πολίτες µε Αναπηρία

«∆ιευκολύνσεις για τους πολίτες µε αναπηρία στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015

Είναι δεδοµένο ότι η Πολιτεία επιχειρεί να ανταποκριθεί αποτελεσµατικά στις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν καθηµερινά τα άτοµα µε αναπηρίες. Για την αντιµετώπιση των προβληµάτων, που συνδέονται και µε την ψηφοφορία, επιβάλλεται να ληφθούν τα αναγκαία µέτρα, προκειµένου να καταστεί δυνατή η συµµετοχή των πολιτών αυτών στην κορυφαία εκδήλωση της δηµοκρατίας.

Σύµφωνα µε το άρθρο 21, παρ.1 του Ν.4023/Α’220 καθώς και την παρ.3 του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείµενο των διατάξεων της νοµοθεσίας για την εκλογή βουλευτών»(Α’57), παρέχεται το δικαίωµα σε κάθε ψηφοφόρο µε σωµατική αδυναµία να απευθύνεται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε µέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να τους βοηθήσουν κατά την ψηφοφορία.

Λαµβάνοντας υπόψη ότι η ρύθµιση αυτή έχει γενικό χαρακτήρα, κρίνεται σκόπιµο να παρασχεθούν περαιτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις για τη διευκόλυνση των ατόµων µε αναπηρίες κατά τη συµµετοχή τους στην ψηφοφορία. Υπενθυµίζεται ότι οι πολίτες µε αναπηρία ψηφίζουν πάντοτε µε απόλυτη προτεραιότητα.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των ψηφοφόρων µε κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι χρησιµοποιούν αναπηρικό αµαξίδιο ή άλλο συναφές µηχάνηµα, παρατηρούνται δυσκολίες, όταν στα εκλογικά καταστήµατα δεν υπάρχουν ράµπες, ανελκυστήρες ή άλλα µέσα που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα ψηφοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω ψηφοφόρους κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τµήµα. Για το σκοπό αυτό, µπορεί να ζητήσει τη συνδροµή των µελών της εφορευτικής επιτροπής, της φρουράς του καταστήµατος, εάν υπάρχει, ή ακόµα και των ψηφοφόρων.

Όταν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση ψηφοφόρου µε κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, καλείται να λάβει τα απαραίτητα µέτρα για την απρόσκοπτη συµµετοχή στην ψηφοφορία και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη µυστικότητα και την οµαλή διεξαγωγή αυτής. Ως τέτοιο µέτρο θα µπορούσε να είναι η προσωπική µέριµνα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και ενός µέλους της εφορευτικής επιτροπής που επιλέγεται να παραδώσουν στον ψηφοφόρο φάκελο µε σφραγίδα και µονογραφή, καθώς και πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ώστε αυτός να αποσυρθεί σε κατάλληλο, προσιτό σ’αυτόν, χώρο του ίδιου κτιριακού συγκροτήµατος(π.χ. του ισόγειου χώρου)για να ψηφίσει. Στη συνέχεια, ο ψηφοφόρος παραδίδει τον κλειστό φάκελο µε τη ψήφο του στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, και εκείνος τον ρίχνει στην κάλπη του εκλογικού τµήµατος, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραµµένος ο ψηφοφόρος που ψήφισε. Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αντιπροσώπων να αναζητήσουν και άλλες λύσεις, αρκεί να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση της ψηφοφορίας των εκλογέων αυτών.

 

Η παρούσα να κοινοποιηθεί, µε την ευθύνη σας σε όλα τα εκλογικά τµήµατα της περιφέρειας του νοµού σας, προκειµένου να λάβουν γνώση οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την εφαρµογή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou