Newsitamea.gr
AMEA news ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον Κανονισμό για τους επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea2

Τον Ιούλιο του 2006 εκδόθηκε ο Κανονισμός για τα δικαιώματα για τους επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών με αναπηρία, που καθιέρωσε μια σειρά συγκεκριμένων δικαιωμάτων για τους επιβάτες με αναπηρία στην ΕΕ. Φέτος το 2016 είναι η 10η επέτειος από την έκδοση του Κανονισμού. Η νομοθεσία αυτή έχει διευκολύνει τα αεροπορικά ταξίδια για τα εκατομμύρια των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη και έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τα αεροδρόμια για το τι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουν και πώς.

Για να σηματοδοτήσει την 10ετή επέτειο αυτού του κανονισμού, το EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) μαζί με την Ομοσπονδία Αναπήρων της Ιρλανδίας και το αεροδρόμιο του Δουβλίνου οργάνωσαν εκδήλωση στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, την Παρασκευή 20 Μαΐου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης υπενθύμισε ότι ο Κανονισμός για τους επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών με αναπηρία ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος ειδικός κανονισμός για την Αναπηρία που εγκρίθηκε ποτέ από την ΕΕ: «Ο κανονισμός αυτός άνοιξε το δρόμο για περισσότερη προσβασιμότητα στα αεροπορικά ταξίδια. Μετά από αυτό ακολούθησαν άλλες ρυθμίσεις που προωθούν τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία σε διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς. Το EDF εργάστηκε πάνω σε αυτόν τον Κανονισμό από την αρχή και παρακολούθησε στενά την επιβολή και την εφαρμογή του. Τώρα, 10 χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι η νομοθεσία αυτή δουλεύει και είναι αποτελεσματική, αφού καθιστά τις μεταφορές πιο προσιτές και διασφαλίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η αντιπρόεδρος του EDF Gunta Anca, μίλησε για το τι έχει αλλάξει για τα άτομα με αναπηρία όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς: «Τώρα, όταν πάω σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο της ΕΕ, ξέρω ότι θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και μπορώ να περιμένω το προσωπικό να έχει περάσει από ένα ορισμένο επίπεδο εκπαίδευσης. Πριν από αυτή τη ρύθμιση, το EDF λάμβανε συχνές καταγγελίες από επιβάτες αεροπορικών μεταφορών με αναπηρία. Ο κανονισμός έχει μειώσει αυτά τα περιστατικά, διότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σαφείς οδηγίες για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους. Μπορούν τώρα να λογοδοτήσουν για την άρνηση επιβίβασης σε επιβάτες με αναπηρία ή για το ότι δεν τους παρείχαν βοήθεια. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι ακόμη αρκετά προσιτά και υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση. Όλες οι υπηρεσίες μεταφορών θα πρέπει να είναι προσβάσιμες, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές, Violeta Bulc, τόνισε: «Ο παρών Κανονισμός δεν είναι μόνο ένα συμβολικό επίτευγμα, αλλά ένα απτό παράδειγμα της θετικής δράσης της ΕΕ που αλλάζει τις ζωές 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά υπάρχει ακόμα κάποια απόσταση να καλυφθεί. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι ο Κανονισμός εφαρμόζεται σωστά». Η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διάδοσης των πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών και την έγκριση της Ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα, που θα βελτιώσουν περαιτέρω το θέμα της Προσβασιμότητας.

Το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Marian Harkin, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του αναπηρικού κινήματος στην παραγωγή της νομοθεσίας που αφορά στις ζωές των ατόμων με αναπηρία: «Το EDF και οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νομοθεσίας, όπως η ρύθμιση που γιορτάσουμε σήμερα εδώ».
Εκπρόσωποι από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου και τον Πάροχο Εξυπηρέτησης σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα που συνεργάζεται με το αεροδρόμιο του Δουβλίνου, εξήγησαν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ώστε όλο και περισσότεροι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα να μπορούν ταξιδεύουν.

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou