Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙ

Έφηβος πουλά λεμονάδα και μπισκότα για 8 χρόνια και χρησιμοποιεί τα κέρδη για να αγοράσει αναπηρικά αμαξίδια σε όσους τα χρειάζονται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο Zack Francom,  από το Provo  στο Utah, έπρεπε να φέρει εις πέρας μία σπουδαία σχολική αποστολή λίγα χρόνια πριν. Μαζί με τους συμμαθητές του έπρεπε να συγκεντρώσουν χρήματα για ένα χρονικό διάστημα για να αγοράσουν αναπηρικό αμαξίδιο σε κάποιον που το χρειαζόταν.

Στον Zack ήρθε αμέσως η ιδέα να δημιουργήσει το δικό του μαγαζάκι όπου θα πουλούσε λεμονάδα και μπισκότα. Το ονόμασε «Το καλύβι του Zack» και το ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 6 ετών.

Το σχολικό αυτό πρότζεκτ έγινε σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση LDS Philanthropies, της μορμονικής εκκλησίας. Σύμφωνα μ’ αυτήν την οργάνωση, πάνω από 20 εκατομμύρια ανάπηροι άνθρωποι χρειάζονται αμαξίδιο ή βοηθήματα για να περπατήσουν αλλά, απλώς, δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τα αγοράσουν. Ο Zack κάνει δωρεά τα κέρδη του στη μορμονική εκκλησία, η οποία παρέχει τα αμαξίδια.

Ο Zack άνοιξε το μαγαζάκι του κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων διακοπών και διέθετε μία μεγάλη ποικιλία μπισκότων όπως και λεμονάδα, όπου το ένα κομμάτι κόστιζε 50 σεντς. Τότε, ο σκοπός του ήταν να μαζέψει 86 δολλάρια, που ήταν το μέσο κόστος του ενός αμαξιδίου. Παρόλο που η τιμή του αμαξιδίου έχει αυξηθεί σημαντικά με τα χρόνια, ο Zack δεν έχει σταματήσει να μαζεύει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στην αρχή, το μαγαζάκι το επισκέπτονταν κυρίως συγγενείς και φίλοι. Όμως, γρήγορα έγινε δημοφιλές στην περιοχή αλλά και σε όλη τη χώρα.

«Μιλούσαμε με συγγενείς και φίλους και τους λέγαμε: ‘Κοιτάξτε τι κάνει ο Zack. Θέλει να μαζέψει χρήματα για να πάρει αναπηρικό αμαξίδιο για την οργάνωση’», ανέφερε ο πατριός του Zack, ο Danny Bird. «Έτσι, η οικογένεια και οι φίλοι έκαναν την εμφάνισή τους και, μέσα σε λίγες ώρες, πούλησε όλα τα μπισκότα».

Ο Zack συνεχίζει να πουλάει μπισκότα κάθε χρόνο και οι δουλειές του όλο και αυξάνονται. Το κάνει αυτό για οκτώ χρόνια και έχει μαζέψει αρκετά χρήματα για να αγοράσει 400 αμαξίδια για άτομα με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, έχει μαζέψει 85.000 δολλάρια και έχει λάβει και κάποιες πρόσθετες δωρεές συμπεριλαμβανομένης και μίας επιταγής των 5000 δολλαρίων από γνωστό τηλεοπτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου η ιστορία του έγινε γρήγορα γνωστή σε όλη τη χώρα. Επίσης, έλαβε 25.000 δολλάρια και από γνωστή ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς όλα όσα έχει κάνει ο Zack όπως και τη φήμη που έχει αποκτήσει το μαγαζάκι χάρη στα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ», ανέφερε ο πατριός του. «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς έχει ενθουσιαστεί ο κόσμος με κάποιον τόσο μικρό που έχει κάνει κάτι τόσο γενναιόδωρο και υποστηρίζει κάτι τόσο θετικό».

Ο κόσμος έρχεται από μακριά για να επισκεφτεί το μαγαζάκι του Zack. Και όταν η φανταστική ιστορία του γίνεται γνωστή, ο κόσμος, με μεγάλη χαρά, θέλει να προσφέρει και επιπλέον χρήματα για δωρεά. «Είσαι ένας ήρωας», του είπε κάποιος.

Η μαμά του, η Nancy, είπε πως ο Zack κάποτε συγκινήθηκε από ένα γράμμα που έλαβε από κάποιο άλλο παιδί στην ίδια ηλικία με αυτόν, από την Ιορδανία, το οποίο μπόρεσε να πάρει αναπηρικό αμαξίδιο χάρη στις προσπάθειες του Zack.

Ο Zack πιστεύει πως είναι αρκετά μεγάλος για να συνεχίσει το μαγαζάκι του. Ελπίζει όμως πως κάποια μέρα θα ταξιδέψει σε χώρες του τρίτου κόσμου για να δωρίσει μόνος του αμαξίδια σε όσους τα χρειάζονται.

Παρόλο που ίσως το μαγαζάκι σταματήσει τη λειτουργία του, ο Zack έχει εμπνεύσει τη μικρή του αδερφή, τη Helen, που μόλις έκλεισε τα 6. Βρίσκεται στην ίδια ηλικία που ήταν και ο Zack όταν πρωτοξεκίνησε το μαγαζάκι του. Η Helen έχει ήδη ξεκινήσει με το «Καλυβάκι της Helen», το οποίο λειτουργεί κάθε άνοιξη, την περίοδο των διακοπών, όπου πουλάει όλα τα είδη γλυκών για τους ίδιους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Ήταν μία ωραία εμπειρία. Γνωρίζω όμως πως αφήνω το μαγαζάκι μου σε καλά χέρια», ανέφερε ο Zack.

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου, εικόνων και βίντεο – shareably.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika