Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έφαγες σκόρδο; 6 τρόποι για να μη μυρίζει η αναπνοή σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9636260621846991721

Αν σου αρέσει το σκόρδο, ειδικά στις αγαπημένες σούπες του χειμώνα, αλλά ανησυχείς ότι αν το φας, η ανάσα σου θα μυρίζει… επικίνδυνα, ήρθε η στιγμή να ξεπεράσεις τη φοβία σου και να απολαύσεις τη γεύση που λαχταράς.

Το φθινόπωρο έχει κάνει επίσημα την είσοδό του, ενώ ο χειμώνας βρίσκεται λίγα βήματα πριν μας υποδεχτεί.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται συνήθως με κουβέρτα, καναπέ, ταινία και ζεστά, λαχταριστά πιάτα σούπας, τα οποία φροντίζουμε να κοσμούμε με διάφορα μπαχάρια και πολλά υλικά. Ένα από αυτά και το σκόρδο, το οποίο όμως έχει αποκτήσει κακή φήμη…

Η αιτία, καλά γνωστή: το σκόρδο αφήνει τα “σημάδια” του στην ανάσα μας, επιμένοντας να υπενθυμίζει σε εμάς και σε όποιον μας πλησιάζει ότι το καταναλώσαμε. Και καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι δεν είναι ακριβώς λάτρεις της μυρωδιάς του.

Γιατί το σκόρδο επηρεάζει την αναπνοή;

Ο μεγάλος ένοχος, αυτός που ευθύνεται για την κακιά αναπνοή μετά την κατανάλωση σκόρδου είναι το αλλύλιο μεθυλοσουλφίδιο που περιέχει, το οποίο μεταβολίζεται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να διατηρείται στο σώμα μας σε υψηλή συγκέντρωση και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωσή του.

Έφαγες σκόρδο; 6 τρόποι για να μη μυρίζει η αναπνοή σου

Αυτή η μυρωδιά επηρεάζει εκτός από το στόμα μας, ακόμη και τον ιδρώτα μας. Είναι τόσο επίμονη, ώστε η καθηγήτρια Sheryl Barringer από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο σε παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science, να σημειώνει πως “ακόμη και 24 ώρες μετά την κατανάλωση σκόρδου, μπορείτε να μυρίζετε”.

Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβαίνει και με άλλα ισχυρά μπαχαρικά που είναι ευμετάβλητα και μεταβολίζονται αργά. Ωστόσο, μη φοβού. Υπάρχει (φυσική) λύση και την αποκαλύπτει η επιστήμη.

Πώς να καταπολεμήσεις τη μυρωδιά

Στην ίδια μελέτη που αναφέραμε παραπάνω, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Οχάιο εξέτασαν πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η μυρωδιά του σκόρδου, μέσω της κατανάλωσης άλλων τροφίμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, τα ακόλουθα φαγητά, αν καταναλωθούν μετά το σκόρδο, καλύπτουν καλύτερα από όλα τη δυσοσμία που προκαλεί:

  • Μήλο
  • Ωμή μέντα
  • Μαϊντανός (μαζί με το γεύμα που περιέχει σκόρδο)
  • Γάλα (ως συνοδευτικό του γεύματος που περιέχει σκόρδο)
  • Πράσινο τσάι
  • Χυμός λεμονιού

Καλές… σκορδοφαγίες, λοιπόν. Μόνο μην το παρακάνετε.

  • Σχετικά: Το παρεξηγημένο σκόρδο: 12 γνωστά και άγνωστα οφέλη του

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika