Newsitamea.gr
AMEA news

Αιδώς! Καμία προστασία για τα άτομα με αναπηρία από τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea2-660

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αιδώς! Καμία προστασία για τα άτομα με αναπηρία από τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας

Καμία μέριμνα, καμία προστασία για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, δεν έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», ειδικά στο άρθρο 15, από τη διαδικασία πλειστηριασμών την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Ουσιαστικά αφήνονται στο έλεος και καμιά φορά στον οίκτο αυτών που αποφασίζουν.

Με επείγον έγγραφό της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) προς τους βουλευτές ζητά έστω και την ύστατη ώρα την εξαίρεση των αναπήρων από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που τίθενται στην παρ. 1 του άρθρου 15 του παρόντος νομοσχεδίου με την οποία αντικαθίστανται η παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας των ατόμων με αναπηρία ή με χρόνια πάθηση που έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ ήδη από τις 03.11.2015 είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη

 

Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» με σκοπό την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς των δανειοληπτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες

 

Κύριε Πρόεδρε,
κ.κ. Βουλευτές,

Με έκπληξη και αγανάκτηση, διαβάζοντας το σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» και ειδικά το άρθρο 15, διαπιστώσαμε ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους. Ουσιαστικά αφήνονται στο έλεος και καμιά φορά στον οίκτο αυτών που αποφασίζουν.

Σας ζητούμε έστω και αυτή την ώρα να λάβετε τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να μην ξεσπιτωθούν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους.
Στις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος νομοσχεδίου, με τις οποίες αντικαθίστανται διατάξεις του ν. 3869/2010, δεν έχουν συμπεριληφθεί πρόσθετα μέτρα ικανά να προστατεύσουν από τη διαδικασία πλειστηριασμών την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και των ατόμων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, παρόλο που η Ε.Σ.Α.μεΑ είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη στις 3.11.2015.
Για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας των ατόμων με αναπηρία ή με χρόνια πάθηση που έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% ζητούμε την εξαίρεσή τους από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που τίθενται στην παρ. 1 του άρθρου 15 του παρόντος νομοσχεδίου με την οποία αντικαθίστανται η παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010.
Επισημαίνουμε ότι στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3869/2010 όπως έχει τροποποιηθεί έως και σήμερα ουδέποτε έχει συνυπολογιστεί το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Αυτό το πρόσθετο κόστος όπως ήδη γνωρίζετε, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς ειδικά από τη στιγμή που το κράτος μειώνει σταθερά και σταδιακά τις δημόσιες δαπάνες που κατευθύνονται στο Κοινωνικό Κράτος..
Κύριε Πρόεδρε,
κ.κ. Βουλευτές,

Αναμένουμε ότι θα λάβετε υπόψη σας ότι τα άτομα με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση και για τούτο θα προχωρήσετε στη λήψη διακριτών μέτρων προστασίας τους από το επαχθές μέτρο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους.
Ζητάμε να κληθούμε στη συνεδρίαση της Επιτροπής και να παρουσιάσουμε τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος.

Με εκτίμηση , Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ  / Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou