Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Έχετε διαβήτη; Δείτε τι πρέπει να κάνετε μετά από κάθε γεύμα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-medicine-diabetes-glycemia-104000705

Έχετε διαβήτη; Δείτε τι πρέπει να κάνετε μετά από κάθε γεύμα.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, μπορείτε να υιοθετήσετε μια πολύ απλή –και πάνω απ’ όλα ανέξοδη– συνήθεια που θα σας βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου σας.

Οι γιατροί συνιστούν παραδοσιακά στους διαβητικούς να παραμένουν δραστήριοι και να κινούνται όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα, ωστόσο οι οδηγίες δεν είναι σαφείς ως προς τη συχνότητα και τη διάρκεια της άσκησης.

Τώρα, αυτό αναμένεται να αλλάξει, αφού μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας υπέδειξε ποια είναι η ιδανική στιγμή της ημέρας για άσκηση και σε ποια διάρκεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Diabetologia, ένας δεκάλεπτος περίπατος μετά από κάθε γεύμα βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Η σχετική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 41 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, υπέδειξε ότι τα άτομα που έκαναν ήπια άσκηση τρεις φορές την ημέρα –μετά το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα– είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου σε σύγκριση με όσους έκαναν έναν τριαντάλεπτο περίπατο μία φορά την ημέρα.

Έχετε διαβήτη; Δείτε τι πρέπει να κάνετε μετά από κάθε γεύμα

Οι συμμετέχοντες της πρώτης κατηγορίας έκαναν τον σύντομο περίπατο σε διάστημα πέντε λεπτών αφού είχαν τελειώσει κάθε γεύμα τους και η πτώση που καταγράφηκε στα επίπεδα του σακχάρου άγγιξε το 22%. Η πτώση στην πρώτη ομάδα ήταν 12% μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη δεύτερη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σημαντική βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βραδινή σωματική δραστηριότητα, αφού είναι η στιγμή της ημέρας που οι περισσότεροι τείνουμε να μην κινούμαστε πολύ.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν τους λόγους που η σωματική άσκηση αμέσως μετά το γεύμα επέφερε τα θετικά αποτελέσματα, ωστόσο σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες οι μυϊκές συσπάσεις μετά το φαγητό προωθούν τη μεταφορά της νεοπροσληφθείσας γλυκόζης στα μυϊκά κύτταρα χωρίς μεσολάβηση της ινσουλίνης.

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika