Newsitamea.gr
AMEA news

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Κινητοποίηση με την Ομοσπονδία Τυφλών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

esamea

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Κινητοποίηση με την Ομοσπονδία Τυφλών

Δευτέρα 12/10 ώρα 12.30 στο υπ. Εργασίας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στηρίζει και συμμετέχει στην αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας, με αίτημα την προστασία των ασφαλιστικών, προνοιακών και φορολογικών δικαιωμάτων των τυφλών ενόψει της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου με τα 48 προαπαιτούμενα. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Καλεί όλους τους φορείς, τα μέλη της, τους φίλους και κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη να αγωνιστεί μαζί και να προβάλλει τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

 

Παρατίθεται η ανακοίνωση της ΕΟΤ.

 

«Θέμα: Αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 με αίτημα την προστασία των ασφαλιστικών, προνοιακών και φορολογικών δικαιωμάτων των τυφλών ενόψει της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου με τα 48 προαπαιτούμενα.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες τυφλούς της χώρας, οι οποίοι ανήκουν στις ασθενέστερες κοινωνικοοικονομικά τάξεις και έχουν υποστεί στο πετσί τους τις βάναυσες συνέπειες των Μνημονίων από τις βάρβαρες περικοπές μισθών και συντάξεων και από την κατάρρευση του συστήματος Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί το βιωτικό επίπεδο και την αξιοπρέπειά τους και για το λόγο αυτό προκηρύσσει αγωνιστική κινητοποίηση τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου το μεσημέρι στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

 

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αποδείξει στην πράξη ότι είναι σε θέση να προστατεύσει από τις επιπτώσεις του Γ’ Μνημονίου την ευπαθή κοινωνική κατηγορία των τυφλών εφαρμόζοντας την πολιτική των Ισοδύναμων μέτρων.

 

Διεκδικούμε:

1) Την επαναφορά του τρόπου συνταξιοδότησης των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το πνεύμα των Ν. 612/1977 και 2227/1994 οι οποίοι καταργήθηκαν με μια μονοκοντυλιά με το Γ’ Μνημόνιο, παρότι  έδωσαν τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς τυφλούς να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν με αξιοπρέπεια, χωρίς να αποτελούν βάρος για την οικογένειά τους και την κοινωνία.

 

2) Μη περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις οποιουδήποτε ύψους, έστω και αν θεωρείτε ότι 1.500 ευρώ ορίζουν κάποιο ως υψηλοσυνταξιούχο, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες στη χώρα μας για το κόστος της αναπηρίας και είναι γενικά παραδεδεγμένο διεθνώς ότι ένα άτομο με αναπηρία, για να έχει περίπου το ίδιο επίπεδο ζωής με ένα μέλος του κοινού πληθυσμού, πρέπει να έχει περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα, κι αυτό εφόσον η Πολιτεία είναι σε θέση να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για παιδεία, υγεία κλπ. και στον πολίτη με αναπηρία. Για το λόγο αυτό, στα προηγμένα κράτη λαμβάνονται εκτός των άλλων και μέτρα θετικής διάκρισης υπέρ ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, την υλοποίηση κατά προτεραιότητα για τους τυφλούς και τους αναπήρους της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις με τα δύο πρώτα Μνημόνια, δεδομένου ότι η αδικία αυτή αφορά μόνο τους τυφλούς του ιδιωτικού τομέα, μια που οι συνάδελφοι του δημοσίου και μόνο, κατά ανεξήγητο τρόπο αλλά ορθώς, εξαιρέθηκαν από τις περικοπές των συντάξεων του Ν. 4111/2013.

 

3) Μη περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των 150 μόλις τυφλών εργαζομένων στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενόψει της ψήφισης του νέου ενιαίου μισθολογίου και επαναφορά των μισθών της προαναφερθείσας κατηγορίας συναδέλφων στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2009.

 

4) Με δεδομένα τα προλεχθέντα και ενόψει της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, να μην καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές στους μισθούς και τις συντάξεις των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και να προβλεφθεί  αντίστοιχη φοροελάφρυνση για τους ελάχιστους τυφλούς ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες. 

 

5) Μη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ως προς τη θέσπιση περιουσιακών και οικονομικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος τυφλότητας που χορηγείται προκειμένου να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία, μια που δεν μπορούν να ισχύσουν εργαλεία και κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε κράτη τα οποία παρέχουν ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, στην παιδεία, στην υγεία, την πληροφορία και γενικά την ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες, με ή χωρίς αναπηρία, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που κατά γενική ομολογία διέρχεται ανθρωπιστική κρίση και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει στους πολίτες της με αναπηρία όλα τα παραπάνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika