Newsitamea.gr
AMEA news

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea2

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις

 

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις το 20ήμερο του Αυγούστου.

 

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τους κ.κ. Κ. Γαργάλη και Ι. Γιάλλουρο με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο. Η ΕΣΑμεΑ ζήτησε την πλήρη οικονομική και κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από τη φτωχοποίηση της νέας Συμφωνίας, όπως είχε κάνει και με την κατάθεση υπομνήματος στις 20/7.

 

Τονίστηκε η «σφαγή» των νέων συνταξιούχων που διαφαίνεται με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε και η μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία: Το αίτημα των δανειστών για την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ», σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα συνδυάζεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία, είναι απαράδεκτο. Τα επιδόματα αποτελούν τη μοναδική ασπίδα προστασίας των ατόμων με αναπηρία, δεν έχουν σχέση με το εισόδημα και δίνονται μόνο λόγω της αναπηρίας.

 

Την Δευτέρα 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρό της κ. Θ. Κλεισιώτη και τους κ.κ. Λυμβαίο και Γιάλλουρο με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο, την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου και τον υφυπουργό Εργασίας Π. Χαϊκάλη.

 

Κατατέθηκε νέο υπόμνημα όπου μεταξύ άλλων, η ΕΣΑμεΑ ζήτησε:

 

–          Άμεση κατάργηση της παρ. 27 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4334/2015 και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας.

–          Προστασία των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία, γνωστών ως προνοιακών επιδομάτων, που αποτελούν το τελευταίο προπύργιο κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία.

–          Αυτά τα επιδόματα είναι τα μόνα που συνδέονται με το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την αναπηρία. Αυτό το κόστος είναι γνωστό ότι γίνεται δυσβάστακτο για τα άτομα με αναπηρία, αφού σε περιόδους οικονομικής κρίσης βαίνει αυξανόμενο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η σύνδεσή των επιδομάτων αναπηρίας με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο σχεδιάζεται για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών εκείνων των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση κάθε πολίτη με αναπηρία και χρόνια πάθηση της χώρας μας.

–          Εξαίρεση των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα αναπηρία (συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις γήρατος για λόγους αναπηρίας βάσει του ν. 612/77) και των συντάξεων γονέων -αδελφών – συζύγων – κηδεμόνων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από ρυθμίσεις που θα στοχεύσουν σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

–          Συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους με αναπηρία όπως προβλέπεται με το ν. 3996/2011.

–          Η Ε.Σ.Α.μεΑ. επισημαίνει ξανά ότι το αίτημα των δανειστών, περί εφαρμογής της «εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ», σύμφωνα με την οποία τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα χορηγούνται βάσει αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με σκοπό τον δραματικό περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία, είναι απαράδεκτο.

 

Στις 11 Αυγούστου είχε επικοινωνία και ο κ. Βαρδακαστάνης με τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Χαϊκάλη. Μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου και την ψήφιση του Μνημονίου και παρά τις προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ, το τοπίο ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει ασαφές. Αγνοείται προς το παρόν η τύχη του ν. 612 όπως ισχύει έως σήμερα κ η 15ετία. Επίσης υπάρχει ασάφεια για τους συζύγους και τους γονείς ατόμων με αναπηρία. Έχει προστατευθεί η 15ετία για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, για όσους λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας (επίδομα «λοχαγού») καθώς και για τους γονείς παιδιών με αναπηρία, ενώ καταργήθηκε για τους συζύγους.

 

Η ΕΣΑμεΑ έχει ζητήσει γνωμοδότηση από ειδικούς και θα ενημερώσει άμεσα.

 

Εκπαίδευση

 

Δυστυχώς οι προσπάθειες τόσων μηνών αναφορικά με την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία απέβησαν άκαρπες, αφού η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Η κατάσταση στην ειδική εκπαίδευση είναι απολύτως διαλυτική! Η νέα σχολική χρονιά δεν θα ξεκινήσει για τους μαθητές με αναπηρία την ίδια ημέρα και με τον ίδιο τρόπο με τους υπόλοιπους μαθητές λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για την πρόσληψη κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση σε ποσοστό 10% και για την επαναφορά του πίνακα Α στην ειδική εκπαίδευση όχι απλά δεν τηρήθηκαν, αλλά στη φετινή εγκύκλιο τέθηκαν και επιπλέον εμπόδια. 

 

ΚΔΑΠ- ΜΕΑ

 

Στις αρχές του Αυγούστου η ΕΣΑμεΑ διαπίστωσε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της υπ. αριθ. πρωτ. 2100/16.07.2015 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, αρκετά ΚΔΑΠ – ΜΕΑ έχουν αξιολογηθεί προσωρινά ως μη επιλέξιμα.

 

Άμεσα η ΕΣΑμεΑ ζήτησε να δοθεί λύση, αφού παύση της χρηματοδότησης κάποιων από τις Δομές θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τις συγκεκριμένες Δομές σε κλείσιμο, τα ίδια τα άτομα με αναπηρία σε αποκλεισμό, ελλείψει άλλων κοινωνικών Δομών, τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία σε απόγνωση, τους εργαζόμενους σ΄ αυτές τις Δομές στην ανεργία.

 

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του προέδρου της ΕΣΑμεΑ, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον Σύλλογο Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, προστατεύονται σχεδόν όλες οι Δομές, εκτός από 4 δίχως άδεια λειτουργείας.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou