Newsitamea.gr
AMEA news

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ανοιχτή επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

esamea

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ανοιχτή επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς

 

Ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, κ. Α. Τσίπρα, κ. Ευ. Μεϊμαράκη, κ. Στ. Θεοδωράκη, κ. Δ. Κουτσούμπα, κ. Φ. Γεννηματά, κ. Π. Καμμένο, κ. Π. Λαφαζάνη, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, εκφράζοντας την αγωνία του αναπηρικού κινήματος της χώρας, μπροστά στην οικονομική κρίση που βαθαίνει και με τις επιπτώσεις των Μνημονίων να δυσχεραίνουν τις ζωές των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους κάθε μέρα και περισσότερο.

 

Από την αρχή αυτής της κρίσης, το ελληνικό αναπηρικό κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την διάλυση των προνοιακών, υγειονομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους, τον κεντρικό κορμό δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους.

 

Δεν υπήρξε τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που να μην επηρεαστεί αρνητικά από αυτή την κρίση.

 

Η αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας, ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στις δομές που έχουν δημιουργήσει οι γονείς για τα παιδιά με αναπηρία, οι περικοπές στη χρηματοδότηση στις δομές κλειστής φροντίδας, το αλαλούμ στην ειδική εκπαίδευση, όπου ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιους όρους θα ξεκινήσουν φέτος τα σχολεία, οι βάρβαρες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των νέων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, το ποσοστό των ανέργων μεταξύ των ατόμων με αναπηρία συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.

 

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διαχρονικά αγωνίζεται ώστε τα άτομα με αναπηρία να ασκούν και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους. Απαίτησε και απαιτεί από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, και συνεχίζει και σήμερα να ζητά, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία.

 

Στην επιστολή ζητείται από τους επικεφαλής των κομμάτων να δεσμευτούν στα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους, ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματα αναπηρίας κάθε μορφής (εξωιδρυματικό/ διατροφικό/ προνοιακά κλπ.), κατά την εφαρμογή του 3ουΜνημονίου.

 

Διαμηνύεται τέλος ότι το αναπηρικό κίνημα, ενωμένο και αποφασισμένο, θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις, με όλα τα μέσα που το πολίτευμά μας του παρέχει για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από την κοινωνική τους ισοπέδωση.

 

Το κείμενο της επιστολής

Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών: Ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015

Κυρία και κύριοι Πρόεδροι,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), απηχώντας την αγωνία για το παρόν και το μέλλον των χιλιάδων τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης της χώρας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, απευθύνεται με αυτή την ανοιχτή επιστολή στον πολιτικό κόσμο της πατρίδας μας που διεκδικεί, μεταξύ των άλλων, και την ψήφο των τυφλών και των οικογενειών τους, και ζητά να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα και δεσμευτικά πάνω σε ορισμένα ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας ζητήματα.

Όπως είναι γνωστό, από το 2010 μέχρι σήμερα και μετά από τρία (3) εξοντωτικά για την πλειοψηφία του λαού Μνημόνια, τα οποία εκτός των άλλων έχουν θέσει σε τροχιά κατάρρευσης το Κοινωνικό Κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις συλλήβδην, οι πολίτες με αναπηρία, και κατά συνέπεια και οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης, οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, έχουν χτυπηθεί αλύπητα και πολλαπλά σε κάθε επίπεδο υγείας, παιδείας, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και ποιότητας ζωής.

Παρότι δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες στη χώρα μας για το κόστος της αναπηρίας, είναι γενικά παραδεδεγμένο διεθνώς ότι ένα άτομο με αναπηρία, για να έχει περίπου το ίδιο επίπεδο ζωής με ένα μέλος του κοινού πληθυσμού, πρέπει να έχει περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα, κι αυτό εφόσον η Πολιτεία είναι σε θέση να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για παιδεία, υγεία κλπ. και στον πολίτη με αναπηρία. Για το λόγο αυτό, στα προηγμένα κράτη λαμβάνονται εκτός των άλλων και μέτρα θετικής διάκρισης υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Από τη Μεταπολίτευση και μέχρι την ψήφιση του 1ου Μνημονίου το αναπηρικό κίνημα της χώρας κατάφερε μέσα από σκληρούς αγώνες να ψηφιστούν νομοθετικές διατάξεις που βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό και όταν λειτούργησαν πραγματικά το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία και των οικογενειών τους. Ωστόσο σήμερα, και μετά από την ψήφιση τριών αντιλαϊκών από τη φύση τους Μνημονίων, με τα οποία σκοπείται η βίαιη ανακατανομή του πλούτου στη χώρα μας γενικά, αλλά και διεθνώς, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και την καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων, μια σειρά από κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων καθώς και των ανθρώπων αναπηρία έχουν μπει στο στόχαστρο, και άλλες μεν από αυτές έχουν ήδη καρατομηθεί, ενώ οι εναπομείνασες αποτελούν πεδίο σκληρής πάλης μεταξύ κυρίαρχων και κυριαρχούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, ζητάμε να δεσμευθείτε ότι από όποια θέση κι αν σας τοποθετήσει με την ψήφο του ο λαός, είτε αυτή της Κυβέρνησης είτε της Αντιπολίτευσης, θα στηρίξετε τα παρακάτω:

1) Την άμεση επαναφορά με διάταξη νόμου του Ν.612/1977 που αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τυφλών και των αναπήρων με ποσοστό από 80% και άνω, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο μεταχουντικό πραγματικά προστατευτικό νόμο, που έδωσε τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς τυφλούς να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν με αξιοπρέπεια χωρίς να αποτελούν βάρος για την οικογένειά τους και την κοινωνία. Δυστυχώς, ο νόμος αυτός αποτέλεσε ένα από τα προπύργια των δικαιωμάτων των τυφλών και πρόσφατα καταργήθηκε εν μία νυκτί με το 3ο Μνημόνιο.

2) Την υλοποίηση κατά προτεραιότητα για τους τυφλούς και τους αναπήρους της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις με τα δύο πρώτα Μνημόνια, δεδομένου ότι η αδικία αυτή αφορά μόνο τους τυφλούς του ιδιωτικού τομέα, μια που οι συνάδελφοι του δημοσίου και μόνο, κατά ανεξήγητο τρόπο αλλά ορθώς, εξαιρέθηκαν από τις περικοπές των συντάξεων του Ν. 4111/2013.

3) Τη μη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ως προς τη θέσπιση περιουσιακών και οικονομικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος τυφλότητας που χορηγείται προκειμένου να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία, μια που δεν μπορούν να ισχύσουν εργαλεία και κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε κράτη τα οποία παρέχουν ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, στην παιδεία, στην υγεία, την πληροφορία και γενικά την ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες, με ή χωρίς αναπηρία, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που κατά γενική ομολογία διέρχεται ανθρωπιστική κρίση και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει στους πολίτες της με αναπηρία όλα τα παραπάνω.

4) Την επαναφορά των μισθών των 150 περίπου εναπομεινάντων τυφλών εργαζομένων στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2009.

5)Τη μη κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών στο εισόδημα των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και την πρόβλεψη αντίστοιχης φοροελάφρυνσης για τους ελάχιστους τυφλούς ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες.

6) Την κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών στην Ειδική Εκπαίδευση (παράλληλη στήριξη και ΣΜΕΑΕ), καθώς και μεταφορά των τυφλών μαθητών από και προς τα σχολεία τους, και γενναία επιχορήγηση των προνοιακών δομών που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

7) Την πιστή τήρηση του Ν.2643/98 ως προς την κατ’ έτος δημοσίευση Γενικής και Ειδικής Προκήρυξης για την επαγγελματική αποκατάσταση τυφλών και αναπήρων, και θέση άμεσης προτεραιότητας στη ριζική τροποποίησή του για την ουσιαστική επαγγελματική αποκατάσταση των ως άνω κατηγοριών.

8) Τη μη περικοπή του ΕΦΑΠΑΞ στους τυφλούς δικαιούχους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σας καλούμε να μας απαντήσετε γραπτώς με ποια από τα παραπάνω αιτήματα είστε σύμφωνοι και πρόθυμοι να τα στηρίξετε και να τα υλοποιήσετε, καθώς και ποιες ακριβώς είναι οι τυχόν ενστάσεις και αντιρρήσεις σας.

Με εκτίμηση
Για το Γενικό Συμβούλιο τής Ε.Ο.Τ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης
Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou