Newsitamea.gr
AMEA news

Eργασίες δόμησης χωρίς έγκριση από την Πολεοδομία για ΑμεΑ και όχι μόνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε απόφαση για το έντυπο το οποίο υποβάλλουν οι πολίτες στις Υπηρεσίες Δόμησης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία τις εργασίες που θα εκτελέσουν, για τις οποίες δεν απαιτείται σχετική έγκριση.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ηδημιουργία φυτεμένων δωμάτων, η εξωτερική θερμομόνωση, η εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου κ.ά.

Η απόφαση είναι άμεσης εφαρμογής και ενημερώνονται ήδη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα της αρμόδιας διεύθυνσης (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με το ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», άρθρο 4 «Άδειες Δόμησης», παράγραφο 3 ορίζεται ένα πλήθος εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται Άδεια δόμησης και Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Για τις εργασίες αυτές όπως περιγράφονται στη παραπάνω παράγραφο, απαιτείται απλά μια έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, προ 48 ωρών, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Καθίσταται σαφές ότι δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, και ότι με ευθύνη του ιδιοκτήτη συμπληρώνεται το έντυπο και συνυποβάλλονται οι τυχόν κατά περίπτωση απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων φορέων (π.χ. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εφόσον βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό ή για την περιοχή ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης, Αρχαιολογική υπηρεσία εφόσον το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο ή βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο ή ελέγχεται για οποιοδήποτε λόγο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού), καθώς και η συναίνεση των συνιδιοκτητών της οικοδομής εφ’ όσον οι κατασκευές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου) ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου (όψεις, φέρον οργανισμός, κλπ).

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν.4067/2012), δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για εργασίες όπως: μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ήεμποδιζόμενων ατόμων, εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων (χωρίς χρήση ικριωμάτων), αλλαγή ή επισκευή δαπέδων, συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων, αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα, συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων, κ.ά.

Για τις παρακάτω εργασίες απαιτείται, προ 48 ωρών, έγγραφη ενηµέρωση για την εκτέλεσή τους τηςαρµόδιας Υπηρεσίας
∆όµησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνοµικό τµήµα.

α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν µεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις  του, συµπεριλαµβανοµένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη µετακίνηση ή την κάθε µορφής εξυπηρέτηση των ατόµων µε αναπηρία ή εµποδιζόµενων ατόµων. ∆εν συµπεριλαµβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27.

β. Εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωµατισµούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωµάτων χωρίς χρήση ικριωµάτων.

γ. Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

δ. Συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.

ε. Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωµάτων στο ίδιο άνοιγµα.

στ. Συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωµάτων.

ζ. Απλή περιτοίχιση από λιθοδοµή µέχρι ύψους ενός µέτρου (1,00 µ.) ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό χωρίς χρήση σενάζ,  γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές. (Προσοχή: ∆εν επιτρέπεται στη ζώνη 500µ. από τη θάλασσα). Επίσης, επιτρέπεται οριοθέτηση µε πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.

η. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο. Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών σε εσωτερικούς χώρους.

θ. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαµενής νερού η πισίνας, µέγιστης επιφάνειας 50 τ.µ., που εξυπηρετείται µε εξωτερικά συστήµατα  µηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισµένο σκυρόδεµα και µε την  προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σηµείο δεν υπερβαίνει περισσότερο το ένα µέτρο (1,00 µ.) από την  οριστική στάθµη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους µεγαλύτερες από 1,00 µ.  για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούµενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου.

Για την εγκατάσταση  απαιτείται δήλωση αρµόδιου µηχανικού που αναλαµβάνει την ευθύνη της στατικής και  ηλεκτροµηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.

ι. Μικρές διαµορφώσεις του εδάφους µε πέτρα µέχρι συν/πλην 0,50 µ. από το φυσικό έδαφος.

ια. Τοποθέτηση κλιµατιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρµανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, σε υφιστάµενα κτίρια σύµφωνα µε την παράγραφο 10 του άρθρου 16, εγκατάσταση συστοιχίας επίτοιχων λεβήτων αερίου για
θέρµανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστηµάτων
τροφοδοσίας, ρύθµισης και µέτρησης φυσικού αερίου (ρυθµιστές, µετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση
συστηµάτων Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), υπέργειοι σταθµοί διανοµής ή
µέτρησης και ρύθµισης φυσικού αερίου σύµφωνα µε το άρθρο 17.

ιβ. Τοποθέτηση ηλιακών θερµοσιφώνων σύµφωνα µε την παράγραφο 2β΄ και γ΄ του άρθρου 19.

ιγ. Η κατασκευή φυτεµένων δωµάτων και φυτεµένων επιφανειών.

ιδ. Τοποθέτηση εξωτερικής θερµοµόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστηµάτων στις εξωτερικές όψεις υφιστάµενων κτιρίων,
εφόσον δεν αλλοιώνονται οι όψεις. (Προσοχή: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής
Απόδοσης).

http://www.econews.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea