Newsitamea.gr
AMEA news ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Δράσεις ένταξης και των ΑμεΑ στην εργασία!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea

Δράσεις ένταξης και των ΑμεΑ στην εργασία!

«Μετά το 2015 δεν πρόκειται κανείς να στερηθεί της αξιοπρέπειας στην εργασία του. Τόσο στη στρατηγική όσο και στο σχέδιο δράσης, που θα τα ανακοινώσουμε σύντομα, η συμμετοχή και η ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στους χώρους της εργασίας αποτελεί τη συνιστώσα-κλειδί για την εφαρμογή τους. Εμείς, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, προβαίνουμε ήδη στις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να αποτελέσουμε το ηγετικό παράδειγμα εργοδότη για τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας». Είναι λόγια από την ανακοίνωση του Γκι Ράιντερ, γενικού διευθυντή του ΔΟΕ (International Labour Organization), που εξέδωσε με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες 2014» –υπολογίζονται σε 1,3 δισ. παγκοσμίως και με τάσεις αύξησης– και γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου ύστερα από απόφαση του ΟΗΕ από το 1992. Αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του δικτύου «ILO Global Business and Disability Network» όπου και επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος των ICT (Information and Communication Technologies) και η ανάγκη να γεφυρωθεί η ψηφιακή ανισότητα που επικρατεί σε βάρος των ΑμεΑ, τα οποία συνήθως εξαιρούνται της σχετικής εκπαίδευσης, είτε οι εργοδότες δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα ψηφιακά «εργαλεία», χάρη στα οποία τα άτομα αυτά μπορούν να εργάζονται σε real time και από απόσταση, με απόλυτη αξιοπιστία και αμεσότητα (www.ilo.org).

Αλλωστε «η πρόσληψη ατόμων με αναπηρία δεν σημαίνει μόνο ότι κάνουμε κάτι που είναι “σωστό”, αλλά κάτι που είναι και “έξυπνο”. Γιατί, οι δεξιότητες δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται, αλλά και αυτό που δεν φαίνεται. Και για τον λόγο αυτό, οι εργοδότες που έχουν ήδη προσωπικό της κατηγορίας αυτής, έχουν απορρίψει την όποια αρνητική στάση είχαν προηγουμένως». Είναι και πάλι άποψη και σχόλιο από την ίδια πηγή, αλλά και αντίλογος στην άγνοια και στη λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί για το τι μπορεί και το τι δεν μπορεί να κάνει ένα άτομο με αναπηρία.

Οπως είναι γνωστό, το δίκτυο ILO Global Business and Disability Network είναι το μοναδικό στον κόσμο που συνδέει πολυεθνικές εταιρείες, εθνικούς εργοδοτικούς φορείς, δίκτυα επιχειρήσεων με τις οργανώσεις των ΑμεΑ, με σκοπό τη συνεργασία τους για την προώθηση της ένταξής τους στους εργασιακούς χώρους. Ο ΔΟΕ συνιστά στις εταιρείες να γίνουν μέλη του, γιατί πιστεύει ότι τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τη διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού θα είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, η μείωση της κινητικότητας των εργαζομένων, ένα περισσότερο ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η επαύξηση της αφοσίωσης των πελατών και της φήμης της εταιρείας τους.

 

www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea