Newsitamea.gr
AMEA news

Δωρεάν σύστημα υποβοήθησης ΑμεΑ από τη SciFY

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

talk-play

Δωρεάν σύστημα υποβοήθησης ΑμεΑ από τη SciFY για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και προβλήματα εκφοράς λόγου

Η SciFY (www.scify.gr) ολοκλήρωσε το Talk and Play, ένα πληροφορικό σύστημα για ανθρώπους με αναπηρία, που τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα, να ψυχαγωγούνται αυτόνομα και να ασκούν τις νοητικές λειτουργίες τους, και το προσφέρει δωρεάν. Το Talk and Play, ήδη έχει παραδοθεί στα μεγαλύτερα Ιδρύματα στήριξης ΑμεΑ στην Ελλάδα (ΕΛΕΠΑΠ, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής-ΠΙΚΠΑ Βούλας, ΚΑΣΠ-Χατζηπατέρειο, Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας και Αποκατάστασης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών – Νοσοκομείο Ευαγγελισμός) μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αξιοποιηθεί από επιστήμονες εργοθεραπευτές, ΑμεΑ και τις οικογένειές τους. Το Talk and Play αναπτύχθηκε από τη  SciFY με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας επιτέλους λύση σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούσαν ως τώρα να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος τέτοιων λύσεων.

Το Πρόβλημα

Άνθρωποι με κινητική αναπηρία που συχνά έχουν και προβλήματα στην εκφορά λόγου (π.χ. εγκεφαλική παράλυση) αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, σε τομείς όπως η επικοινωνία και η αυτονομία. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους για να ζητήσουν ή να εκφράσουν τα στοιχειώδη. Οι τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι δυστυχώς ακριβές, μετατρέποντας τη λύση σε απαγορευτική επιλογή. Επίσης, είναι πολύπλοκες στη χρήση, αποθαρρύνοντας γονείς και φροντιστές που δεν είναι ειδικοί. Αποτέλεσμα είναι η απομόνωση των ΑμεΑ και η πολύ αργή βελτίωση της κατάστασής τους, κάτι που έχει πολύ σοβαρές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις.

Το Talk and Play: Τώρα μπορούν όλοι

Το Talk and Play είναι ένα σύστημα που επιτρέπει σε ΑμεΑ να επικοινωνούν, να ακούνε μουσική, να βλέπουν ταινίες και να εξασκούνται για να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σχεδιάστηκε σε συνεργασία με ειδικούς εργοθεραπευτές ώστε να είναι πολύ φιλικό στη χρήση και ήδη αξιοποιείται σε πραγματικές συνθήκες. Για να πετύχει τη δραστική μείωση του συνολικού κόστους της λύσης, η SciFY προσφέρει το λογισμικό (software) δωρεάν και βρήκε οικονομικότερες εναλλακτικές λύσεις για τον υλικό εξοπλισμό (hardware). Έτσι το συνολικό κόστος σχεδόν μηδενίστηκε, κάνοντας τη λύση προσιτή σε όλους.

Πώς μπορείτε να το αποκτήσετε δωρεάν

Το Talk and Play ήδη χρησιμοποιείται από τους συνεργάτες του έργου. Από τις 17 Οκτωβρίου 2016 θα μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν για τον υπολογιστή σας από το site της SciFY (http://www.scify.gr/site/el/impact-areas/assistive-technologies/talk-play). Φυσικά, η χρήση του Talk and Play πρέπει να σχεδιαστεί από τον ειδικό επιστήμονα (π.χ. εργοθεραπευτή) με τον οποίο συνεργάζεστε. Μόνο τότε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα που όλοι θέλουμε!

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou