Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δοκιμάστε να προσθέστε Κουρκουμά στα σμούθι και τους χυμούς σας και θα ωφεληθείτε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δοκιμάστε να προσθέστε Κουρκουμά στα σμούθι και τους χυμούς σας και θα ωφεληθείτε.

Εάν έχετε μπλέντερ στο σπίτι, γνωρίζετε σίγουρα πόσο διασκεδαστικό είναι να ανακατεύετε και να συνδυάζετε διάφορα υλικά για να ανακαλύψετε την τέλεια ισορροπία μεταξύ γλύκας και χρησιμότητας, όταν φτιάχνετε χυμό ή σμούθι.

Η διαδικασία «δοκιμής και λάθους» είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς υπάρχουν αμέτρητοι πιθανοί συνδυασμοί. Όμως, έχετε εξετάσει καλά τα υλικά που χρησιμοποιείτε; Κάποια ίσως είναι πιο ωφέλιμα από άλλα και αυτό θα συζητήσουμε εδώ.

Ο κουρκουμάς, για παράδειγμα, είναι ένα υλικό που λίγοι θα σκέφτονταν να προσθέσουν στο μείγμα τους και ακόμη και η πιο μικρή ποσότητα είναι πάρα πολύ ωφέλιμη. Ας ρίξουμε μία σύντομη ματιά σε κάποια από τα πιο σημαντικά οφέλη του κουρκουμά στην υγεία.

  1. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο κουρκουμάς είναι περισσότερο γνωστός για μία σημαντική χημική ουσία που περιέχει, την κουρκουμίνη. Μία από τις βασικές του ιδιότητες είναι η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του καθώς καταπολεμά κατευθείαν τις ουσίες  που ευθύνονται για τη λοίμωξη. Μία από αυτές είναι το NF-kB, που ενεργοποιεί τους μηχανισμούς των  λοιμώξεων. Η κουρκουμίνη είναι μία από τις χημικές ουσίες που παρεμποδίζουν τη δράση του NF-kB και έτσι, πολλές φορές, παρεμποδίζει  την  εμφάνιση λοιμώξεων.

  1. Προστατεύει την καρδιά σας.

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης, μίας ασθένειας που εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει στο μέλλον σε καρδιακές ασθένειες ή εγκεφαλικό. Η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει επιπλέον υποδοχείς για την LDL (κακή χοληστερίνη) και έτσι η δράση της παρεμποδίζεται.

  1. Βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.

Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) είναι μία πρωτεΐνη που επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των νευρώνων στον εγκέφαλο. Έτσι, παρέχεται επιπλέον προστασία κατά των ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, o BNFD μειώνεται στον εγκέφαλο για διάφορους λόγους και, συνεπώς, οι ασθένειες επικρατούν. Ωστόσο, η κουρκουμίνη αυξάνει  τον BNFD  και έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη προστασία κατά ασθενειών όπως η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και η κατάθλιψη.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να εισβάλει στον εγκέφαλο και να προσκολληθεί στο Β – αμυλοειδές, μία πρωτεΐνη που, όταν μένει μόνη της, σχηματίζει πλάκες στον εγκέφαλο και συμβάλει στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ λόγω οξείδωσης και πολλαπλών φλεγμονών.

  1. Συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη μειώνει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων μέσα στους όγκους, καταπολεμά τις μεταστάσεις και την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων. Επίσης, είναι εξαιρετικά ισχυρή καθώς καταπολεμά την εξάπλωση των λευχαιμικών κυττάρων στα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή χρήση του κουρκουμά στην Ασιατική κουζίνα ίσως σχετίζεται με τη χαμηλή συχνότητα λευχαιμίας στα παιδιά σε εκείνη την περιοχή.

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΣΤΟ ΣΜΟΥΘΙ

Τώρα που γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο κουρκουμάς, πώς μπορούμε να τον συνδυάσουμε καλύτερα με άλλα υλικά για να φτιάξουμε ένα υγιεινό σμούθι; Καθώς ο κουρκουμάς μπορεί να είναι ισχυρός, θα ήταν καλό να τον χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με πιο γλυκά φρούτα, όπως μπανάνες ή μάγκο. Άλλα εξίσου ωφέλιμα μπαχαρικά, όπως η πιπερόριζα ή η κανέλα, μπορούν να συμπληρώσουν κατάλληλα τη γεύση του κουρκουμά.

Εάν θέλετε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες του κουρκουμά, ίσως θελήσετε να τον συνδυάσετε και με λίγο πιπέρι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιπερίνη, μία χημική ουσία που περιέχεται στο μαυροπίπερο, αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης από το αίμα μέχρι 2000%. Ακόμη και αν σας ακούγεται περίεργο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαυροπίπερο στο σμούθι σας και έτσι θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα του κουρκουμά. Παρακάτω αναφέρουμε ένα δείγμα συνταγής για σμούθι από κουρκουμά:

1 ¼ του φλιτζανιού χυμό από καρότο

1 φλιτζάνι μάγκο

1 μπανάνα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια πιπερόριζα

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά

¼ κουταλάκι του γλυκού μαυροπίπερο

½ του φλιτζανιού πάγο

Φυσικά, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αυτές οι μετρήσεις είναι πλήρως προσαρμόσιμες και μπορείτε να τις αλλάξετε ή να αφαιρέσετε υλικά, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Είναι κατάλληλη για εσένα;

Efi Nika

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea