Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

ΔΜΣ & κίνδυνος καρκίνου στο κεφάλι: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ΔΜΣ & κίνδυνος καρκίνου στο κεφάλι: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα

ΔΜΣ & κίνδυνος καρκίνου στο κεφάλι: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα

Η σωστή διατροφή και η συστηματική γυμναστική όχι μόνο μας διατηρούν σε φόρμα αλλά παράλληλα διασφαλίζουν την υγεία του εγκεφάλου μας, προστατεύοντάς τον από τον καρκίνο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπερβολικό βάρος, για τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα βάσει Δείκτη Μάζας Σώματος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μια μορφή καρκίνου στο κεφάλι που ονομάζεται μηνιγγίωμα.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με ποικίλες χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2 αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη σημαντικό όγκο δεδομένων σχετικά με τον αντίκτυπο της παχυσαρκίας στην υγεία μας.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν κατά πόσο το βάρος και η φυσική κατάσταση επηρεάζουν τον κίνδυνο για μηνιγγίωμα και γλοίωμα, δύο από τις συνηθέστερες μορφές πρωτοπαθούς εγκεφαλικού όγκου στον ενήλικο πληθυσμό. Ανέλυσαν λοιπόν 18 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν σε περισσότερα από 6.000 άτομα. Το 50% του δείγματος είχε εκδηλώσει μηνιγγίωμα και το υπόλοιπο 50% είχε εκδηλώσει γλοίωμα.

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν πως τα υπέρβαρα άτομα (με ΔΜΣ 25 έως 25,9) αντιμετωπίζουν κατά 21% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μηνιγγίωμα σε σύγκριση με άτομα που διατηρούσαν το βάρος τους εντός των φυσιολογικών ορίων. Από την άλλη, τα παχύσαρκα άτομα (με ΔΜΣ πάνω από 30) φάνηκε να αντιμετωπίζουν κατά 54% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μηνιγγίωμα σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Δεν εντοπίστηκε συσχέτιση ανάμεσα στο υπερβολικό βάρος και το γλοίωμα.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η διαπίστωση ότι τα αυξημένα επίπεδα σωματικής άσκησης συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο να εκδηλωθεί μηνιγγίωμα. Τα άτομα του δείγματος που γυμνάζονταν περισσότερο φάνηκε να αντιμετωπίζουν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο.

Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, χαρακτηριστικός δείκτης στα άτομα υπερβολικού βάρους, μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει τα παραπάνω ευρήματα, καθώς προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika