Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Δυσμορφοφοβική διαταραχή τι είναι;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δυσμορφοφοβική διαταραχή τι είναι;

Δυσμορφοφοβική διαταραχή τι είναι;

Είναι γεγονός πως στην εποχή μας οι ψυχικές νόσοι «ανθούν» καθώς η σύγχρονη κοινωνία και ο τρόπος ζωής είναι βαθιά παθογόνοι και, σε συνδυασμό με ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον, μπορούν να φέρουν το σύγχρονο άνθρωπο αντιμέτωπο με διάφορα προβλήματα. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα μερικές φορές εξελίσσονται σε ψυχολογικές διαταραχές. Μία από αυτές, είναι η Δυσμορφική Διαταραχή ή αλλιώς Δυσμορφοφοβία.
Η πεποίθηση ότι κάποιο μέρος της εμφάνισής είναι απωθητικό, παραμορφωμένο, όχι σωστό (ανύπαρκτο ή ελάχιστο).Αρκετοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με την εικόνα τους. Αυτό έως ένα σημείο είναι φυσιολογικό, ειδικά στην εποχή μας που προβάλλεται συνεχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το «τέλειο, σφριγηλό σώμα». Ωστόσο αυτό που τους διαχωρίζει από αυτούς που νοσούν με την Δυσμορφική Διαταραχή Σώματος, είναι ότι δεν τους απασχολεί σε παθολογικό βαθμό: όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, έχουν εμμονή με τα –σύμφωνα με την αντίληψή τους- ψεγάδια τους.

Για κάποιον που νοσεί, η απασχόλησή τους και η εμμονή τους με τα ψεγάδια τους μπορεί να επηρεάσει με δραματικό τρόπο την καθημερινότητά τους και τον τρόπο που λειτουργούν στη δουλειά, στο σπίτι και στις σχέσεις τους.

Ο λόγος για τον οποίο το πρόβλημα αυτό έχει καθοριστεί ως «διαταραχή» είναι επειδή είναι διαταραγμένη η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα μπορεί μία γυναίκα που είναι αντικειμενικά όμορφη, να αδυνατεί να το αναγνωρίσει αυτό όταν κοιτά το είδωλό της στον καθρέφτη, και να βασανίζεται από αρνητικές σκέψεις για το πόσο άσχημη είναι.
Η Δυσμορφική Διαταραχή Σώματος συναντάται στο 1-2% του πληθυσμού, και κυρίως τις γυναίκες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το να περνά κάποιος πολλές ώρες «παγιδευμένος» μπροστά στο καθρέφτη
Το να περνά κάποιος πολλές ώρες προσπαθώντας να «καμουφλάρει» τις ατέλειες που νομίζει πως έχει, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ρούχα, αξεσουάρ, αλλά και διαφορετικές πόζες που μπορεί να κρύβουν τις ατέλειες.
Το να αποφεύγει κανείς εκδηλώσεις με πολύ κόσμο και δυνατά φώτα, όπου οι άλλοι θα μπορούν με άνεση να δουν τις ατέλειές του.
Το να βλέπει κάποιος τον εαυτό του ως αηδιαστικό και αποκρουστικό
Το να αναζητά τη λύση σε πλαστική επέμβαση όταν οι ειδικοί αλλά και το κοινωνικό του περιβάλλον επιμένουν πως δεν υπάρχει λόγος.

Ο μέσος όρος ενασχόλησης με τις ατέλειες συνήθως είναι από 3 έως 8 ώρες την ημέρα. Σε μεγάλο βαθμό οι ασθενείς που πάσχουν από Δυσμορφική Διαταραχή Σώματος έχουν ιστορικό κλινικής κατάθλιψης.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Συνήθως για τη διαταραχή αυτή συνιστάται  Ψυχοθεραπεία κατά την οποία οι ασθενείς δουλεύουν μαζί με τον θεραπευτή για να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα προβλήματα με βάση τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Η θεραπεία συνήθως εστιάζεται στις δυσκολίες του εδώ και τώρα και βασίζεται στην ανάπτυξη μιας κοινής ανάμεσα στον θεραπευτή και τον ασθενή άποψης για τα προβλήματα του ασθενούς.

Για όποια απορία ή συζήτηση μαζί μας μην διστάσετε να το κάνετε, θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.  email: arisτomenis-nikolopoulos@hotmail.com  ή στο τηλ του γραφείου μας 27215 51720 και στην σελίδα μας autosinidisia.gr .

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika