Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Η Δυσλεξία Παίζει τα Χριστούγεννα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

paidia-xristougenna-dislexia

Η Δυσλεξία Παίζει τα Χριστούγεννα!!!

Οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία να οργανώσουμε αυτοσχέδιες δραστηριότητες και να κάνουμε τη μάθηση στα ελληνικά ή και τα αγγλικά παιχνίδι.

 

Ας παίξουμε λοιπόν:

1 α.) με το τρίγωνο για τα κάλαντα….. Μπορούμε να παίξουμε με το παιδί ένα παιχνίδι ακουστικής διάκρισης φωνημάτων όπως:
<< Χτύπα το τρίγωνό σου μία φορά όταν ακούς π.χ. το D στην αρχή της λέξης και δύο φορές όταν ακούς το T, στην αρχή της λέξης>>.

 

1 β.) μπορούμε να κάνουμε κατάτμηση λέξεων σε συλλαβές λέγοντας στο παιδί να χτυπήσει το τρίγωνό του τόσες φορές, όσα είναι τα τμήματα της λέξης.

 

2) με την τράπουλα μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια εξάσκηση στην πρόσθεση. Νικητής θα είναι αυτός που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο άθροισμα υπολογίζοντας σωστά!

 

3) με την κάλτσα του Άγιου Βασίλη, μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης. Βάζουμε στην κάλτσα διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα βγάζουμε από την κάλτσα τα τοποθετούμε σε σειρά, έπειτα τα ανακατεύουμε και προσπαθούμε να τα βάλουμε ξανά στην αρχική τους θέση.

 

Ακόμη, με τα ίδια αντικείμενα μπορούμε να φτιάξουμε μια προφορική ιστορία συνδυάζοντάς τα με όποιο τρόπο θέλουμε, σύμφωνα με τη φαντασία μας.

 

4)με τα ημερολόγια των Χριστουγέννων που έχουν μικρά παράθυρα με σοκολατάκια, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την άδεια συσκευασία για να εξασκήσουμε τα μικρά παιδιά σε απλές πράξεις πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού και διαίρεσης
( τοποθετώντας κουμπιά, μπίλιες ή βόλους από πλαστελίνη στις άδειες θέσεις ).

 

5) με τα χαρτιά περιτυλίγματος των δώρων μπορούμε να φτιάξουμε κολάζ κόβοντάς τα σε μικρά κομμάτια και εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητα με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

 

Ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι το παιχνίδι αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μάθησης για όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα για εκείνα με δυσλεξία….
Καλά Χριστούγεννα !!!

 
Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου , Ψυχολόγος / Επιστημονική υπεύθυνη : www.specialenglish.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika