Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι δυσκολίες στον ύπνο ανοίγουν το δρόμο στην υπέρταση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι δυσκολίες στον ύπνο ανοίγουν το δρόμο στην υπέρταση

Οι άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερα από 14 λεπτά για να αποκοιμηθούν έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής έναν Έλληνα ειδικό.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 315 εθελοντές, μέσης ηλικίας 40 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια και δέχθηκαν να περάσουν μία νύχτα σε ένα Ιατρείο Ύπνου.

Οι 219 από τους εθελοντές έπασχαν από χρόνιες δυσκολίες στον ύπνο τους (υπέφεραν επί περισσότερους από 6 μήνες) και χρειάζονταν πάνω από 14 λεπτά για να αποκοιμηθούν, ενώ οι υπόλοιποι 96 κοιμόντουσαν φυσιολογικά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Hypertension», οι εθελοντές που στριφογύριζαν επί 14 έως 17 λεπτά πριν αποκοιμηθούν είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση, ενώ όσοι υπερέβαιναν τα 17 λεπτά στριφογυρίζοντας είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες υπέρτασης.

«Οι εθελοντές αυτοί είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αδυνατούν να κοιμηθούν μέσα στην ημέρα, όταν τους δινόταν η ευκαιρία», είπε ο δρ Αλέξανδρος Βγόντζας, καθηγητής Ψυχιατρικής και Έρευνας του Ύπνου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το στριφογύρισμα στο κρεβάτι αποτελεί ένδειξη σωματικής υπερδιέγερσης, η οποία δεν συμβαίνει μόνο το βράδυ αλλά διαρκεί όλη την ημέρα.

«Όπως η υπνηλία, έτσι και η υπερδιέγερση δεν επιτρέπει στους πάσχοντες να λειτουργούν φυσιολογικά, να αισθάνονται καλά μέσα στην ημέρα ή να κοιμούνται καλά το βράδυ», εξήγησε ο δρ Βγόντζας.

«Η πιο συχνή συνέπεια της υπερδιέγερσης αυτής είναι η αϋπνία. Παρότι όμως οι ασθενείς παραπονούνται για κόπωση στη διάρκεια της ημέρας, δεν μπορούν να κοιμηθούν το μεσημέρι, διότι αδυνατούν να χαλαρώσουν».

Η αϋπνία είναι η συχνότερη διαταραχή του ύπνου. Σε παγκόσμια κλίμακα προσβάλλει το ένα τέταρτο έως ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού, ενώ στην χώρα μας υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί το 27% των ενηλίκων.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea