Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, λιγούρες: Το διατροφικό στοιχείο που βοηθά στην αντιμετώπισή τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Headaches-Beautiful-Young-Woma-126867653

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να διαχειριστείτε τη λιγούρα σας χωρίς να χρειαστεί να φάτε μια ολόκληρη σοκολάτα ή να ξεπεράσετε τη δυσκοιλιότητα και τους πονοκεφάλους χωρίς να τρέξετε στο φαρμακείο;

Η λύση βρίσκεται σε ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στο σώμα μας αλλά και σε πολλές τροφές, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως δεν το λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες με αποτέλεσμα να υποφέρουν από τις συνέπειες της έλλειψής του στον οργανισμό.

Το μαγνήσιο σχετίζεται με πάνω από 300 μεταβολικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρείται το βασικότερο μεταλλικό στοιχείο.

Κάποιες από τις εκατοντάδες λειτουργίες στις οποίες παίζει βασικό ρόλο είναι η σύνθεση των πρωτεϊνών, η καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων, η ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Υπολογίζεται ότι το 68% των ανδρών στην Αμερική δεν λαμβάνουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μαγνησίου που ανέρχεται σε 400-420 mg.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, επειδή οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καταναλώνουν πάρα πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία λόγω της επεξεργασίας έχουν χάσει το πολύτιμο συστατικό.

Δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, λιγούρες: Το διατροφικό στοιχείο που βοηθά στην αντιμετώπισή τους

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Επειδή το μαγνήσιο συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεργασιών στο σώμα, η έλλειψή του έχει αρκετές επιπτώσεις.

Οι βασικές είναι ο έντονος πονοκέφαλος, η κούραση και η δυσκοιλιότητα.

Το μαγνήσιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και έχει κατευναστική επίδραση στο νευρικό σύστημα, γι’ αυτό και η ανεπάρκειά του προκαλεί συχνά επιθυμία για ζάχαρη και συμβάλλει στο άγχος και την κακή ποιότητα ύπνου.

Η αναπλήρωση του μαγνησίου στον οργανισμού δεν αποτελεί πανάκεια, σίγουρα όμως συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα τρόφιμα που έχουν πολλές φυτικές ίνες, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανα, σέσκουλα, φύκια), το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), οι σπόροι, τα όσπρια (μαύρα φασόλια) και το κακάο.

Ένας άλλος τρόπος για να λάβετε μαγνήσιο είναι να γεμίσετε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και να ρίξετε ένα φλιτζάνι άλατα Epsom, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό μαγνήσιο.

Μείνετε στο νερό για 20 έως 30 λεπτά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Εάν δεν μπορείτε να λάβετε την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου μέσω των τροφών που είναι και ο καλύτερος τρόπος, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Συμβουλευτείτε όμως πρώτα τον γιατρό σας, καθώς η περίσσεια μαγνησίου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία ή εμετό.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika