Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δύο στους τρεις καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δύο στους τρεις καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα!!!

 

Δύο στους τρεις καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με αυτή την ολέθρια συνήθεια, σύμφωνα με τα απρόσμενα ευρήματα μιας νέας μελέτης.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 200.000 εθελοντές, έδειξε ότι έστω και 10 τσιγάρα να καπνίζει κανείς καθημερινά, διπλασιάζει τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα, ενώ αν καπνίζει από 25 τσιγάρα και πάνω, ο κίνδυνος τετραπλασιάζεται.

Κατά μέσον όρο, οι καπνιστές είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μία δεκαετία νωρίτερα απ’ ό,τι οι εθελοντές οι οποίοι ουδέποτε είχαν καπνίσει.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση «BMC Medicine», έδειξε ακόμα ότι οι γιατροί υποτιμούν τον αριθμό των καπνιστών που θα πεθάνουν από το τσιγάρο.

Και αυτό, διότι δεν κινδυνεύουν οι μισοί καπνιστές, όπως νόμιζαν έως πρότινος, αλλά το 67%.

Τα καλά νέα είναι, όμως, πως όσο νωρίτερα έκοβαν οι εθελοντές το κάπνισμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχαν να αποφύγουν τα νοσήματα του καπνίσματος, στα οποία συμπεριλαμβάνονται καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθειες και 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου.

«Ξέραμε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αλλά τώρα έχουμε άμεσα, ανεξάρτητα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έμιλυ Μπανκς, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο (ANU).

Η δρ Μπανκς και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια κατά μέσον όρο, την υγεία 204.953 εθελοντών, ηλικίας 45 ετών και άνω, το 7,7% εκ των οποίων ήταν νυν καπνιστές, το 34,1% πρώην καπνιστές και οι υπόλοιποι μη καπνιστές.

Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ιστορικό καρκίνου (με εξαίρεση τους δερματικούς καρκίνους), καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή θρόμβωσης όταν δήλωσε συμμετοχή στη μελέτη.

Μέχρι να περάσει η τετραετία παρακολούθησης, 5.593 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους.

Πηγή : Web Only

 

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea