Newsitamea.gr
AMEA news ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ

Δήμος Κομοτηνής: Προσβάσιμος τουρισμός για Άτομα με Αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

550

Σε πολιτείες των ΗΠΑ βρέθηκαν ως καλεσμένοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής τουρισμού της Κομοτηνής, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου και ο Μιχάλης Ραγκούσης, ως εκπρόσωπος του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ», οι οποίοι έλαβαν μέρος σε σεμινάρια για τον προσβάσιμο τουρισμό με στόχο την εξοικείωσή τους με νέα μοντέλα προσβάσιμου τουρισμού για άτομα με κινητική αναπηρία.

Ο δήμος Κομοτηνής έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της προσβασιμότητας και της δυνατότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα να κινούνται και να δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Οι υπόλοιποι πέντε συμμετέχοντες – εκτός από το δήμο Κομοτηνής και το δήμο Θεσσαλονίκης – προέρχονταν από ιδιωτικούς φορείς, ένας από τους οποίους ήταν και ο σύλλογος «Περπατώ».

Στο πλαίσιο του πολυήμερου ταξιδιού τους, οι συμμετέχοντες της αποστολής επισκέφθηκαν το Σικάγο στην πολιτεία του Ιλινόις, το Τσάρλεστον στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας και το Ορλάντο στην πολιτεία της Φλόριντα, που επελέγησαν από τους Αμερικανούς ως περιοχές που έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερα στοιχεία στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά την επιστροφή της από τις ΗΠΑ, η πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού του δήμου Κομοτηνής, επεσήμανε ότι η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε μία πολύ σημαντική εμπειρία για τη απόκτηση πολύτιμων γνώσεων σε τομείς δράσης σχετικούς με ζητήματα που αφορούν στα άτομα με κινητικά προβλήματα, με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού.

«Αν και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα από τις ομόσπονδες πολιτείες των ΗΠΑ και την τοπική αυτοδιοίκηση, για την βελτίωση των υποδομών και της κοινωνικής μέριμνας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ωστόσο και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι έχουν πολλά ακόμα να γίνουν σε αυτόν τον τομέα», τόνισε η κ. Στογιαννίδου.

«Από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υποδομές μας σε σχέση με την προσβασιμότητα και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων αυτών, ενώ την ίδια στιγμή προτεραιότητά μας αποτελεί η προώθηση και προβολή της Κομοτηνής ως κορυφαίου προορισμού για άτομα με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα», κατέληξε η ίδια.

Πριν από ένα χρόνο διοργανώθηκε στην Κομοτηνή ελληνογερμανικό επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Προσβάσιμος Τουρισμός, Ώθηση και Προκλήσεις» όπου για πρώτη φορά τέθηκαν επί τάπητος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όλα τα ζητήματα που αφορούν τον προσβάσιμο τουρισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο σύλλογος «Περπατώ» ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το 2001, με στόχο να συμβάλει στην δημιουργία υποδομών στην πόλη της Κομοτηνής που τότε δεν υπήρχαν, και να δώσει την φωνή που στερούνταν στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Ο σύλλογος αριθμεί 295 μέλη, και ωφελούμενες από τα προγράμματα που εκπονεί και τις δράσεις που υλοποιεί, είναι περισσότερες από 500 οικογένειες στην πόλη.

Ήδη, αυτή την στιγμή εμφανίζονται προσβάσιμες υποδομές για άτομα με αναπηρίες σε 5 παραλίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων η περιοχή του Νέστου.

Εκεί, πραγματοποιούνται καταβάσεις με την συνδρομή ειδικευμένου προσωπικού από ιδιωτικές εταιρίες, που δουλεύουν υποβοηθώντας τετραπληγικά ή παραπληγικά άτομα, καθώς και ανθρώπους με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, ώστε να κάνουν το σπορ που τους αρέσει χωρίς να αισθάνονται αποκομμένοι από την ζωή και την καθημερινή δράση.

Υποδομές για παιδιά έχουν δημιουργηθεί στην Θάσο, όπου τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργεί εκπαιδευτικό camp για άτομα με αναπηρία σε συνθήκες κατασκήνωσης, ενώ μέχρι και στην Δαδιά του Έβρου γίνεται παρατήρηση πουλιών με υποδομές για αναπήρους.

www.real.gr

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea