Newsitamea.gr
ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας – Η άγνωστη και ύπουλη πάθηση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

epilepsy

 

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας – Η άγνωστη και ύπουλη πάθηση

Από το 2015 έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, την δεύτερη Δευτέρα του Φλεβάρη να εορτάζεται η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Επιληψίας. Φέτος η μέρα αυτή «πέφτει» σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και αποτελεί μια καλή ευκαιρία να μάθουμε κάποια πράγματα για την σχετικά άγνωστη και ύπουλη αυτή πάθηση.

Η λέξη «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.Χ.) και σημαίνει την αιφνίδια κατάληψη. Η ιδέα ότι ο επιληπτικός καταλαμβάνεται από υπερφυσικές θεϊκές ή δαιμόνιες δυνάμεις, έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η επιληπτική κρίση ήταν ένας κακός οιωνός.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι επιληψία είναι η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν σπασμούς ή κρίσεις ή επεισόδια. Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια άτομα με επιληψία, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα με επιληψία.
Η επιληψία δεν θεωρείται νοητική ασθένεια και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φάρμακα, αν και το κενό θεραπείας υπολογίζεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο στο ανησυχητικό 80%.
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι αποτέλεσμα ξαφνικών συνήθως σύντομων διαδοχικών βιοηλεκτρικών εκκενώσεων μιας ομάδας εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) που προκαλούν διάφορες αφαιρέσεις, κινήσεις, συσπάσεις, συμπεριφορές, αισθήσεις και συγκινήσεις. Εκφορτίσεις που αφορούν ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου εκδηλώνονται σε ένα τμήμα του σώματός μας με εστιακές κρίσεις/φαινόμενα και χαρακτηρίζουν τις εστιακές επιληψίες. Εκφορτίσεις που διεγείρουν ταυτόχρονα όλο τον εγκέφαλο είναι γενικευμένες από την αρχή και χαρακτηρίζουν τις γενικευμένες επιληψίες.
Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία των επιληπτικών κρίσεων, η πραγματικότητα παραμένει η ίδια: ο κίνδυνος τραυματισμού και του ξαφνικού απροσδόκητου θανάτου από τις κρίσεις είναι υψηλός. Ο κίνδυνος τραυματισμού εξαρτάται από το είδος της κρίσης και αφορά κυρίως τις κρίσεις εκείνες κατά τις οποίες παρουσιάζεται απώλεια των αισθήσεων χωρίς προειδοποίηση και πτώση στο έδαφος με ή χωρίς σπασμούς.
Σημαντικά στοιχεία στην αντιμετώπιση της πάθησης είναι η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Πολλοί είναι ωστόσο οι άνθρωποι που ενώ πάσχουν από επιληψία δεν το γνωρίζουν.

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με επιληψία

  • Να ακολουθούν τη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
  • Να αναφέρουν στον γιατρό τυχόν παρενέργειες από τα φάρμακα.
  • Να μη διακόπτουν απότομα τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
  • Να ζουν φυσιολογική ζωή. Ανάλογα με τον έλεγχο αλλά και το είδος των κρίσεων μπορεί να υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί.

Τι πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με επιληψία

  • Να κάνουν μπάνιο με κλειστή πόρτα.
  • Να κολυμπούν μόνοι.
  • Να οδηγούν αυτοκίνητο εάν δεν έχουν ρυθμιστεί απόλυτα οι κρίσεις τους.
  • Να αποφεύγουν ορισμένες δραστηριότητες (π.χ. υποβρύχιο ψάρεμα) και επαγγέλματα (π.χ. οικοδόμος, οδηγός λεωφορείου, αεροπόρος).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας
Τηλέφωνο:210-770.57.85
Fax: 210-770.57.85
e-mail:info@epilepsy-greece.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας:
Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (EEEE)
Αιγίου 13, Γουδί, Αθήνα
115 27 Αθήνα

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika