Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δίαιτες ρευματοειδούς αρθρίτιδας: Μπορούν να βοηθήσουν στα αλήθεια;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Rheumatoid-Arthritis-dietes-revmatoidous-arthritidas-mporoun

Δίαιτες ρευματοειδούς αρθρίτιδας: Μπορούν να βοηθήσουν στα αλήθεια;

Η ιδέα μιας ειδικής δίαιτας που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας δεν είναι καινούρια. Σύμφωνα με το Κέντρο Αρθρίτιδας Τζον Χόπκινς, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει να μελετάνε την ιδέα από τη δεκαετία του 1930.Αλλά έχει μια τέτοια δίαιτα αποτελέσματα; Σ’ατυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε τροφές και διατροφικές συμβουλές που συχνά συστήνονται για τους ασθενείς της ρευματοειδούς αρθρίτιδας , ενώ παράλληλα θα εξερευνήσουμε τα ευρήματα από τις πιο πρόσφατες μελέτες πάνω σ’αυτό το θέμα. 

Τι φαγητά να τρώτε:

Τα ακόλουθα είναι μερικά φαγητά που συχνά προτείνονται για τους ασθενείς ρευματοειδούς αρθρίτιδας με σκοπό να μειωθούν τα συμπτώματα:

Ωμέγα -3  λιπαρά οξέα. Μεταξύ αυτών που υποφέρουν από την πάθηση αυτή,το κύριο συστατικό της δίαιτας τους που θεωρείται ότι επιδρά στα συμπτώματα είναι το έλαιο από ψάρι.Επίσης γνωστό σαν διαιτητικό n-3 ή ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,αυτό το συμπλήρωμα θεωρείται ότι καταπραΰνει εν μέρει τον πόνο και την φλεγμονή που δημιουργούνται με την αρθρίτιδα. Το έλαιο του ψαριού είναι πολύ συνηθισμένη πηγή ωμέγα-3 λιπαρού οξέος και είναι ευρέως διαθέσιμη σε εμφιαλωμένη ή μορφή κάψουλας.Μπορεί παρ’όλα αυτά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα να προστεθούν στη δίαιτα τρώγοντας σολωμό, αντσούγιες , ιριδίζουσα πέστροφα, ρέγγα, σκουμπρί, στρείδια του Ειρινικού, λινάρι και καρύδια.

-Βιταμίνη C.Αυτό το αντιοξειδωτικό συστήνεται για υγιείς χόνδρους των αρθρώσεων.Παρ’ότι είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος,είναι καλύτερα να πάιρνετε αυτή τη βιταμίνη από φυσικές πηγές ,ώστε να αποφεύγετε η υψηλή δοσολογία.Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε στις γλυκιές πιπεριές,στο γκρέιπφρουτ,στις φράουλες,στον ανανά,στα μάνγκο,στο λάχανο,στις λαχανίδες,στα λαχανάκια Βρυξελλών,στο κουνουπίδι,στα λεμόνια,και στα κόκκινα φασόλια( σε σχήμα νεφρού),για να αναφέρουμε μερικά.

-Καροτίνες.Ενώ θεωρείται καλό για την καταπολέμηση της φλεγμονής,οι καροτίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε πολλές τροφές,όπως τη γλυκοπατάτα,τα βερύκοκα,τα κολοκύθια,την κολοκύθα,τα καρότα,το πεπόνι κανταλούπε,το σπανάκι και τις λαχανίδες.

-Βιοφλαβονοειδή.Αλλο ένα αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα,τα βιοφλαβονοειδή μπορούμε να τα βρούμε σε τροφές ,όπως τα κρεμμύδια, τα μήλα,τα βερύκοκα,τα βατόμουρα,τα μπλε μύρτιλα,τα κεράσια,τις φράουλες,τα δαμάσκηνα,το μπρόκολο,τα τοματάκια,τις λαχανίδες,τα πράσα και τη σκόνη κακάο.

-Σελήνιο.Αυτό το μέταλλο είναι επίσης αντιοξειδωτικό και θεωρείται ότι καταπολεμάει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.Το σελήνιο μπορούμε να το βρούμε στο άπαχο βοδινό,στη γαλοπούλα,στα ακατέργαστα δημητριακά,στα ολικής αλέσεως ζυμαρικά,στον τόνο, στα τιλάπια(είδος ψαριού),στο καβούρι, στα στρείδια, στο φύτρο σταριού και σε βραζιλιάνικους καρπούς.

-Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Οι πολυφαινόλες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βοηθάνε στην προστασία κατά της φλεγμονής.Αυτό το λάδι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για υποκατάστατο στη μαγειρική ,ειδικά για αντικατάσταση φυτικών λαδιών και βουτύρου.

-Ορισμένα καρυκεύματα.Μερικά από τα καλύτερα καρυκεύματα για την καταπολέμηση της φλεγμονής είναι ο κουρκουμάς και η πιπερόριζα.Αυτό μπορούμε να το προσθέσουμε στα φαγητά και στα ροφήματα για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα.

Έχουν αποτελέσματα οι δίαιτες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να αποφασίσουν ,αν οι παραπάνω τροφές έχουν διαφορά στα συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς ως μέρος ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου.Δυστυχώς γι’αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν καταλήξει οι έρευνες αυτές σε συμπεράσματα που να υποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές επιδεινώνουν ή μειώνουν τα συμπτώματα.

Ωστόσο σε μερικά θέματα έχουν βγάλει  πολλά υποσχόμενα συμπεράσματα.Όσον αφορά την κατανάλωση ελαίου του ψαριού,υπάρχει κάποια σύνδεση στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις.Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα,ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση σ’αυτά τα δύο και ακόμα και τότε οι ασθενείς θα πρέπει να αρχίσουν να πλένουν συμπληρώματα μόνο μετά από συμβουλή του γιατρού τους.

Επιπλέον αλλεργίες στις τροφές μπορεί να παίζουν ένα ρόλο στα συμπτώματα που έχει ένας ασθενής.Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε μερικά φαγητά σε σχέση με αυτούς που δεν υποφέρουν από αυτήν την πάθηση.Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σ’αυτές τις τροφές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις,οι τροφές στις οποίες αυτά τα άτομα έχουν αλλεργία είναι και το γάλα,τα αυγά,τα δημητριακά,το χοιρινό και ο γάδος(είδος ψαριού).Οι αλλεργικές αντιδράσεις σ’αυτές τις τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα,επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε,αν ορισμένες τροφές σας κάνουν χειρότερα.Αν πιστεύετε ότι έχετε αλλεργία σε τροφές,δείτε το γιατρό σας για εξέταση αλλεργιών και ρυθμίστε τη δίαιτά σας ανάλογα.Σε περίπτωση αλλεργίας είναι πιθανό μια διατροφική αλλάγη που θα αποκλείσει κάποια τροφή να ανακουφίσει από συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων:

Παρ’ότι δεν υπάρχει υπόσχεση ότι προσθέτοντας ορισμένα φαγητά στο διαιτολόγιό σας θα σας βοηθήσει στα συμπτώματα της αρθρίτιδας,υπάρχουν μερικές άλλες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα., όπως:

-Απώλεια βάρους.Έξτρα πόντοι προσθέτουν μεγαλύτερη πίεση στη αντοχή των αρθρώσεων,πράγμα που μπορεί να χειροτερέψει τον πόνο και τη φλεγμονή. Χάστε βαρος με υγιεινό τρόπο και θα νιώσετε λιγότερη σοβαρότητα στα συμπτώματα.Θα έχετε και μεγαλύτερη ευελιξία.

-Τακτική άσκηση.Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να κάνετε ασκήσεις μπορεί να κάνει τις κλειδώσεις σας ευλύγιστες.Δοκιμάστε αεροβική νερού ή κολύμπι επειδή το νερό επιτρέπει λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και κάνετε καλή άθληση.

Επίλογος:

Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες διαιτητικές αλλαγές που κάνοντας τες να επηρεάζουν τα συμπτώματα αυτής της πάθησης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε αυτές τις αλλαγές μόνοι σας.Ζητήστε ιατρική συμβουλή πριν αλλάξετε το φαγητό που τρώγατε προς ανακούφιση του πόνου,ώστε να είστε σίγουροι ότι έχετε ακόμα ένα πλήρες και υγιές διαιτολόγιο.

 

Μ.ΣΟΦΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea