Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Ποιούς εργαζόμενους απειλεί περισσότερο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140929_54296c31e2685

Διαβήτης: Ποιούς εργαζόμενους απειλεί περισσότερο;

 

Όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία ή εργάζονται πολλές ώρες την εβδομάδα αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα πρόσφατη έρευνα.

Στο πλαίσιο της μελέτης που αποτελεί τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία από 23 μελέτες που αφορούσαν τη σχέση πολύωρης εργασίας και διαβήτη.

Τα στοιχεία αφορούσαν πάνω από 222.000 άτομα και από τα δύο φύλα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία για μια περίοδο επτά ετών. Όπως φάνηκε εκείνοι που κάνουν χειρωνακτικές δουλειές και εργάζονται περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με εκείνους εργάζονται ως 40 ώρες την εβδομάδα. Ακόμη υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη αντιμετωπίζουν και όσοι έχουν κάποια χαμηλά αμειβόμενη δουλειά.

Διαβήτης: Ποιούς εργαζόμενους απειλεί περισσότερο;
Όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Ο κίνδυνος αυτός παρατηρείται πάντως μόνο στα άτομα που κάνουν χειρωνακτικές ή χαμηλά αμειβόμενες δουλειές. Απεναντίας στα άτομα που δεν κάνουν χειρωνακτικές δουλειές, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποιο αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη, ακόμη και αν δούλευαν πολλές ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους χρήσης περαιτέρω διερεύνησης. Για πιο λόγο όμως παρατηρείται αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη σε αυτής της κατηγορίας τους εργαζόμενους; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσοι δουλεύουν σε κακοπληρωμένες δουλειές, συνήθως έχουν λιγότερο χρόνο να ξεκουραστούν, να κάνουν γυμναστική, να ασχοληθούν με τον εαυτό τους και να ακολουθήσουν πιο υγιεινή ζωή.

Οι γιατροί πρέπει να έχουν κατά νου ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης της νόσους για τα άτομα που εργάζονται σε χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δουλειές, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη, πάντως, δεν φάνηκε να σχετίζεται με το αν κάποιος εργάζεται βράδυ σε βάρδιες, όπως είχαν δείξει πιο παλιές έρευνες.

Η έρευνα δημοσίευτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

 

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea