Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης: Παράγοντας κινδύνου η πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ηλικία στην οποία αρχίζει η εμμηνόρροια (περίοδος) στα κορίτσια σχετίζεται με τον κατοπινό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Όσο πιο γρήγορα ξεκινά η περίοδος ενός κοριτσιού τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη της μετά από χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τη Ντανιέλ Σουνέικερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας American Journal of Epidemiology, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 4.700 γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι όσες είχαν την πρώτη περίοδό τους σε ηλικία 11 ετών ή και νωρίτερα ήταν κατά μέσο όρο 50% πιθανότερο να αναπτύξουν αργότερα διαβήτη κύησης σε σχέση με όσες είχαν την πρώτη εμμηνόρροια στα 13 τους.

«Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει πλέον να αρχίσουν να ρωτάνε τις γυναίκες πότε είχαν την πρώτη τους περίοδο, προκειμένου να εντοπίζουν εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη κύησης» δήλωσε η Σουνέικερ.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια ολοένα συχνότερη επιπλοκή της εγκυμοσύνης διεθνώς και μπορεί να έχει μακρόχρονες επιπτώσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.

Παράλληλα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι υπάρχει μια διεθνής τάση τα κορίτσια να ξεκινάνε νωρίτερα την περίοδό τους.

Ένα μεγάλο ποσοστό των εγκύων που εμφανίζουν διαβήτη κύησης είναι υπέρβαρες και παχύσαρκες. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα με παραπανίσια κιλά, η οποία επιπλέον είχε πρόωρη έναρξη εμμηνόρροιας, είναι καλό να ελέγξει το βάρος της προτού μείνει έγκυος, προκειμένου να μειώσει τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης.

Ασαφής παραμένει ακόμη ο βιολογικός μηχανισμός (πιθανότατα ορμονικός) που συνδέει την πρόωρη εμμηνόρροια με τον κατοπινό διαβήτη κύησης, γι’ αυτό, όπως είπαν οι ερευνητές, το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika