Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι πράσινο και “κόβει”την όρεξη;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9633861289906625145

Τι είναι πράσινο και “κόβει”την όρεξη;

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο λαχανικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα με έναν… μοναδικό τρόπο, σύμφωνα με προ διετίας έρευνα σουηδικού πανεπιστημίου, η οποία επανέρχεται στην επικαιρότητα, χάρη σε νέα σχετική μελέτη.

Πρόκειται, ειδικότερα, για το σπανάκι, το οποίο σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία, η οποία δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Apetite, μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, περιορίζοντας τις λιγούρες και την επιθυμία για γλυκά σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου, στα πλαίσια της ανωτέρω μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ένα εκχύλισμα από σπανάκι, το οποίο περιέχει σχηματισμούς που εντοπίζονται στις μεμβράνες των πράσινων φύλλων του φυτού και ονομάζονται θυλακοειδή, μπορεί να περιορίσει έως και 95% την ηδονική πείνα και να αυξήσει την απώλεια κιλών κατά 43%.

Η “ηδονική πείνα” δεν είναι τίποτα άλλο από τις λιγούρες που αισθάνονται πολλοί άνθρωποι για ανθυγιεινές τροφές, όπως τα γλυκά ή το fast food και θεωρείται μία κοινή αιτία παχυσαρκίας. Η μελέτη των Σουηδών ερευνητών είχε στόχο να εντοπίσει νέους τρόπους αντιμετώπισής της, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες μέθοδοι διαθέσιμες στους ειδικούς.

“Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι ένα ποτό με θυλακοειδή πριν το πρόγευμα, μειώνει τις λιγούρες και συντείνει στη διατήρηση ενός αισθήματος μεγαλύτερης ικανοποίησης όλη την ημέρα”, δήλωσε σχετικά η Charlotte Erlanson-Albertsson, καθηγήτρια Ιατρικής και Χημείας στο Πανεπιστήμιο Lund και εκ των συγγραφέων της παραπάνω μελέτης.

Ρόφημα από σπανάκι βάζει τέλος στις λιγούρες

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, οι ερευνητές κάλεσαν υπέρβαρες γυναίκες να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα, στα πλαίσια της μελέτης τους. Ειδικότερα, συμμετέχουσες κλήθηκαν να πίνουν κάθε πρωί ένα πράσινο ρόφημα. Στο ρόφημα των μισών εξ αυτών, οι ερευνητές πρόσθεταν 5 γραμμάρια από ένα εκχύλισμα σπανακιού.

Τι είναι πράσινο και "κόβει" την όρεξη;
Το εκχύλισμα σπανακιού που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη – Credit: Πανεπιστήμιο Lund via YouTube

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν γνώριζαν βέβαια για τη διαφορά στη σύσταση των ροφημάτων τους. Οι μόνες οδηγίες που έλαβαν όλες οι εθελόντριες ήταν να ακολουθήσουν μία ισορροπημένη διατροφή με τρία γεύματα την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης (τρεις μήνες).

Στο τέλος του πειράματος, οι γυναίκες που έπιναν το “απλό” ρόφημα είχαν χάσει κατά μέσο όρο 3,5 κιλά, ενώ εκείνες που έπιναν το εμπλουτισμένο με θυλακοειδή ρόφημα έχασαν 5 κιλά κατά μέσο όρο. Σημαντικότερα, η ομάδα που έπινε ρόφημα με θυλακοειδή, ανέφερε πως προσαρμόστηκε στην ισορροπημένη διατροφή ευκολότερα, επειδή τα μέλη της δεν ένιωσαν καμία λιγούρα.

Η δράση των θυλακοειδών

Πώς, όμως, το εκχύλισμα σπανακιού έχει τόσο θεαματικά αποτελέσματα; Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα θυλακοειδή του φυτού επιβραδύνουν σταδιακά τη διαδικασία της πέψης. Έτσι, δίνουν χρόνο στις ορμόνες του πεπτικού μας συστήματος να απελευθερωθούν και να στείλουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το άτομο είναι πλήρες και ικανοποιημένο.

Τι είναι πράσινο και "κόβει" την όρεξη;
Πιο πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι τα θυλακοειδή και από άλλα πράσινα λαχανικά, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα

Χωρίς τα θυλακοειδή, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, τα σύγχρονα, συχνά επεξεργασμένα φαγητά διασπώνται τόσο γρήγορα μετά την κατανάλωσή τους, ώστε οι ορμόνες των εντέρων να μην προλαβαίνουν να φτάσουν στον εγκέφαλο, για να εμποδίσουν το αίσθημα λιγούρας ή ηδονικής πείνας.

“Όλα είναι θέμα σωστής χρήσης του χρόνου που χρειαζόμαστε για να χωνέψουμε το φαγητό μας”, δήλωσε η καθηγήτρια Erlanson-Albertsson. “Δεν έχουν πρόβλημα τα πεπτικά μας συστήματα, αλλά δεν δουλεύουν τόσο καλά με τα μοντέρνα, ‘προ-μασημένα’ φαγητά”.

Νέα μελέτη επιμένει για τα οφέλη των θυλακοειδών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Erlanson-Albertsson επανήλθε πρόσφατα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, κτίζοντας στα παραπάνω συμπεράσματα. Σε αυτήν, διαπιστώθηκε εκ νέου η ευεργετική δράση των θυλακοειδών που βρίσκονται στα πράσινα φύλλα του σπανακιού και άλλων φυτών. Όπως γράφει η καθηγήτρια στη νέα μελέτη:

“Τα θυλακοειδή προωθούν το αίσθημα κορεσμού, αναδιαμορφώνοντας τη χλωρίδα του εντέρου. Η κατανάλωσή τους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους, των λιπιδίων του αίματος και της γλυκόζης. Τα άτομα που λαμβάνουν θυλακοειδή ανέφεραν μειωμένη επιθυμία για λίπη και γλυκά. Επομένως, η προσθήκη θυλακοειδών στο φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση βάρους, αλλά και στη βελτίωση της υγείας”.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δημοφιλή ροφήματα που «κλέβουν» και «χαλούν» τον ύπνο μας

Efi Nika

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Το λάθος που κάνετε στο πρωινό και μπορεί να δείχνετε λιγότερο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο

Penni Syggrou