Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διατροφή χωρίς αλάτι: Πότε γίνεται απειλητική για την καρδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς, οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (ή 2 γραμμάρια νάτριο).

Η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού συμβάλλει όπως είναι γνωστό στη ανάπτυξη υπέρτασης και την αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα ωστόσο με τον δρα Σαλίμ Γιουσούφ, καθηγητή Καρδιαγγειακής Νόσου στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), οι συστάσεις για λιγότερη κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγούν σε ελλιπή κατανάλωση επικίνδυνη για την υγεία.

Διατροφή χωρίς αλάτι: Πότε γίνεται απειλητική για την καρδιά

Όπως δήλωσε, οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις αλατιού είναι τόσο χαμηλές ώστε μπορεί να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αντί να τον μειώνουν.

Όπως υποστηρίζει, τα επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη από την τήρηση αυτής της σύστασης είναι ελλιπή, ενώ αντιθέτως είναι τεκμηριωμένο πως η έλλειψη άλατος από τη διατροφή για πολύ καιρό, μπορεί να έχει αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει, σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι κάτω από 3 γραμμάρια νάτριο την ημέρα αυξάνουν τη θνησιμότητα, τα εμφράγματα και την καρδιακή ανεπάρκεια, επειδή υπονομεύουν την φυσική ισορροπία του οργανισμού.

Σύτμφωνα με τον δρα Γιουσούφ, είναι ασφαλέστερη η κατανάλωση 3 έως 5 γραμμαρίων νατρίου την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 7,5 έως 12,5 γραμμάρια αλάτι.

Οι συστάσεις αυτές αντιβαίνουν τα ισχύοντα έως σήμερα, αλλά απηχούν τα συμπεράσματα έκθεσης που δημοσίευσε πριν από λίγες εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς (EHJ) κοινή ομάδα εργασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημοσίας Υγείας (EPHA).

Οι επιστήμονες που υπογράφουν την έκθεση σημειώνουν ότι ναι μεν υπάρχουν «σταθερά στοιχεία» που υποστηρίζουν τη σύσταση για μείωση της πρόσληψης νατρίου σε λιγότερα από 5 γραμμάρια την ημέρα, αλλά είναι «αντιφατικά» τα στοιχεία για τις μειώσεις κάτω από 3-5 γραμμάρια την ημέρα.

Επιπλέον, «δεν υπάρχουν μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες» που να συγκρίνουν «την χαμηλή (κάτω από 3 γραμμάρια ημερησίως) με τη μέτρια (3-5 γραμμάρια ημερησίως) κατανάλωση νατρίου σε γενικούς πληθυσμούς, ώστε να καθοριστούν οι κλινικές επιδράσεις της χαμηλής πρόσληψης νατρίου».

Εν κατακλείδει, η σύσταση για κατανάλωση νατρίου κάτω από 2 ή 2,3 γραμμάρια την ημέρα (ή αλλιώς για κατανάλωση λιγότερων από 5-6 γραμμαρίων άλατος ημερησίως), δεν βασίζεται σε επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika