Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν είναι μύθος ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 345

Δεν είναι μύθος ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Γιατροί και διατροφολόγοι βάζουν πολύ ψηλά στη διατροφική αλυσίδα το φθινοπωρινό φρούτο και εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να το γευόμαστε καθημερινά.

Τελικά δεν είναι μύθος αυτό που λένε ότι «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει». Γιατροί και διατροφολόγοι βάζουν πολύ ψηλά στη διατροφική αλυσίδα το φθινοπωρινό φρούτο και εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να το γευόμαστε καθημερινά. Μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν αφού το πλύνουμε καλά να το τρώμε με τη φλούδα του. Οι πέντε πιο σημαντικές ιδιότητές του:

1. Δίνει στο μυαλό ώθηση
Τα μήλα παράγουν την ακετυλοχολίνη, μια χημική ουσία που μεταδίδει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, βοηθώντας την ενίσχυση της μνήμης και κρατώντας το μυαλό αιχμηρό, καθώς μεγαλώνουμε. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα μήλα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες κάποιου να νοσήσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

2. Μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα
Τα μήλα μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL). Επιστήμονες που έβαλαν ηλικιωμένες γυναίκες να τρώνε μήλα κάθε μέρα για έξι μήνες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

3. Μαργαριταρένια λευκά δόντια
Τα μήλα σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά το δάγκωμα και μάσημα φρούτων διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα μας, μειώνοντας τη φθορά των δοντιών. Παράλληλα ελαχιστοποιούν στην στοματική κοιλότητα τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται.

4. Διατηρούν την καρδιά υγιή
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

5. Διατηρούν ασφαλή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τα μήλα περιέχουν έναν τόνο των διαλυτών ινών που επιβραδύνει την πέψη των τροφίμων και της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε αντίθεση με εκείνους που δεν έτρωγαν.

www.protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika