Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Χρόνιος πόνος: Πώς σχετίζεται με τον κίνδυνο άνοιας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιους πόνους και ειδικά οι ηλικιωμένοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο ανέλυσαν στοιχεία 10.000 εθελοντών ηλικίας 60 ετών και άνω για διάστημα 12 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, οι ηλικιωμένοι που υπέφεραν από χρόνιο πόνο μέτριου ή σοβαρού βαθμού, είχαν έκπτωση μνήμης με 9,2% ταχύτερο ρυθμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες, καθώς γερνούν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια καθώς ο χρόνιος πόνος συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο.

Χρόνιος πόνος: Πώς σχετίζεται με τον κίνδυνο άνοιας

Συγκεκριμένα, όταν ο πόνος είναι σοβαρός ή προκαλεί αναμάσημα των σκέψεων, παρεμβάλλεται στη σταθεροποίηση της μνήμης.

Ως αποτέλεσμα, οι ενήλικες αυτοί βρίσκουν πιο δύσκολες τις εργασίες της καθημερινότητας όπως τον έλεγχο των φαρμάκων και των οικονομικών τους.

Ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα μεγαλύτερης πρόσληψης αναλγητικών.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η εμπειρία του πόνου μπορεί να μετριάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να κωδικοποιεί αναμνήσεις και άλλες νοητικές λειτουργίες ή το συναισθηματικό στρες που προκαλεί ο πόνος να προκαλεί την έκκριση ορμονών του στρες που εμπλέκονται στη νοητική εξασθένηση.

Η δρ Elizabeth Whitlock δήλωσε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να διατηρούν τις νοητικές τους ικανότητες για να είναι ανεξάρτητοι και ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου θα μπορούσε να προστατεύει τις νοητικές ικανότητες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea