Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Χοληστερίνη: Ανακάλυψαν άμεση σύνδεση με το ασβέστιο – Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Χοληστερίνη: Ανακάλυψαν άμεση σύνδεση με το ασβέστιο – Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα ισχυρά οστά και δόντια, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι παίζει επίσης βασικό ρόλο στη συγκράτηση μιας άλλης σημαντικής πτυχής της υγείας: της χοληστερόλης.

Χοληστερίνη – Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και το πανεπιστήμιο McGill ανακάλυψαν μια άμεση σχέση ανάμεσα στο ασβέστιο και την χοληστερόλη, μια ανακάλυψη που θα ανοίξει το δρόμο για νέους τρόπους αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνα από… περιέργεια, καθώς μελετούσαν το ρόλο μιας πρωτεΐνης δέσμευσης ασβεστίου. Παρατήρησαν μια ακραία αύξηση της συγκέντρωσης της χοληστερόλης στο αίμα σε ποντίκια, όταν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Για να επαληθεύσουν αυτή την τυχαία παρατήρηση, ο καθηγητής Marek Michalak μαζί με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Wen-An Wang (πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα) και ο Luis Agellon (πανεπιστήμιο McGill) συνεργάστηκαν με τον γενετιστή Joohong Ahnn (πανεπιστήμιο Hanyang, Ν. Κορέα) και ανακάλυψαν ότι η φυσιολογική σύνδεση ανάμεσα στο ασβέστιο και την χοληστερίνη διατηρείται επίσης στα σκουλήκια.

«Υπάρχει ένας μηχανισμός μέσα σε κάθε κύτταρο που ‘αισθάνεται’ όταν δεν υπάρχει αρκετή χοληστερόλη και ενεργοποιεί τον μηχανισμό για να παράγει περισσότερη», δήλωσε ο Michalak, διακεκριμένος καθηγητής πανεπιστημίου στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. Και συνεχίζει: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να ‘κρύψει’ την χοληστερόλη από αυτό τον μηχανισμό. Εάν έχετε μειωμένο ασβέστιο, ο οργανισμός νομίζει ότι δεν υπάρχει αρκετή χοληστερόλη στο αίμα και αρχίζει να παράγει περισσότερη ακόμα και αν υπάρχει ήδη αρκετή».

Χοληστερίνη: Έλεγχος του μεταβολισμού της χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη αίματος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

«Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα έχουν μελετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Agellon, καθηγητής στην Σχολή Ανθρώπινης Διατροφής του πανεπιστημίου McGill, και πρόσθεσε: «Η γενική πεποίθηση ήταν ότι η χοληστερόλη ελέγχει την ίδια της τη σύνθεση μέσα στα κύτταρα και στη συνέχεια ανακαλύψαμε στα εργαστήριά μας ότι το ασβέστιο μπορεί επίσης να ελέγξει αυτή τη λειτουργία. Η εύρεση αυτού του συνδέσμου μπορεί να ανοίξει μια πόρτα για την ανάπτυξη νέων τρόπων ελέγχου του μεταβολισμού της χοληστερόλης».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι πέτυχαν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης διαφορετικών προσεγγίσεων για τη φροντίδα των ασθενών στο μέλλον, αλλά πρέπει να πετύχουν πλέον ακόμα περισσότερα. Επιδιώκουν τώρα να ανακαλύψουν τον κοινό παράγοντα που επιτρέπει στο ασβέστιο και την χοληστερόλη να ‘επικοινωνούν’ μεταξύ τους μέσα στο κύτταρο.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports. Τώρα ευελπιστούν να κερδίσουν μια τετραετή επιχορήγηση ύψους 456.000 δολαρίων από την Canadian Institutes of Health Research για να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.news-medical.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea