Newsitamea.gr
AMEA news ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ

Χίος: Διαμαρτυρία Παγχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ για ράμπες παραλιών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

rampa-amea

«Το 2016 τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, διότι οι ράμπες οι οποίες κατασκευάστηκαν είναι επιεικώς απαράδεκτες, ενώ βέβαια ο Δήμος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι εργασίες που έχουν γίνει στις ράμπες ΑμεΑ στις παραλίες είναι καλύτερες από ποτέ»», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Παγχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ.

Στο σχετικό δελτίο τύπου επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν ειδικά σε Δασκαλόπετρα και Καταρράκτη:

«Η ράμπα στη Δασκαλόπετρα,  -όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες- έσπασε και το τελευταίο κομμάτι της παρέμενε μέρες ολόκληρες πεταμένο στην ακτή, χωρίς βέβαια να εξυπηρετεί τα άτομα με αναπηρία που θέλουν να κολυμπήσουν. Παράλληλα τα σκουριασμένα σίδερα που προεξείχαν εγκυμονούσαν κινδύνους, ειδικά για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην ακτή.

Στο μεταξύ η σιδερένια κατασκευή δίπλα στη ράμπα που θα έπρεπε να εφάπτεται σ’ αυτή απέχει τουλάχιστον 20-40 εκατ.  Και δεν εξυπηρετεί ως βοηθητικό κράτημα, δεδομένου ότι «ψήνεται» και από τον ήλιο.

Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ πριν τη δημιουργία των ραμπών ήρθε σε επικοινωνία με αρμόδιους του Δήμου Χίου,  οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι οι ράμπες θα έχουν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, προκειμένου να είναι εύχρηστες και να εξυπηρετούν.

Ωστόσο, ακόμα και στις παραλίες με τις γαλάζιες σημαίες, οι ράμπες δεν είχαν κατασκευαστεί σωστά εξ’ αρχής.  Το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι δεν είχαν προέκταση μέσα  στη θάλασσα,  αλλά σταματούσαν στην  αρχή της ακτής, πράγμα που διορθώθηκε με παρέμβαση του Συλλόγου.

kataraktis rampa 0

Απίστευτη δε είναι και η ράμπα σε παραλία του Καταρράκτη, την οποία μάλιστα ο Δήμος Χίου σε σχετική ανακοίνωσή του την ονομάζει ράμπα ΑμεΑ. Η Πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου βρέθηκε στο σημείο και φοβήθηκε να κατέβει στην παραλία. Μπροστά στη ράμπα μεγάλες πέτρες,  απότομη κλίση, στενός διάδρομος όδευσης προς το…. Άπειρο!!!

Σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν μπορεί άνθρωπος με κινητικά προβλήματα να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να κινδυνεύει να τραυματιστεί σοβαρά.

kataraktis rampa 3

Βρισκόμαστε στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου και δυστυχώς δεν έχουμε απολαύσει τη θάλασσα, η οποία για εμάς δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά και τρόπος θεραπείας, ο καλύτερος μάλιστα όπως όλοι οι ειδικοί συνιστούν.

Ελπίζουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού να βρεθεί επιτέλους ο σωστός τρόπος κατασκευής ραμπών προς τη θάλασσα, αφού η τεχνογνωσία υπάρχει, αρκεί να την αναζητήσουν!!!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλίωτης / www.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou