Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Χιλιάδες άνθρωποι επιζούν για δεκαετίες μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι που μαθαίνουν σήμερα ότι πάσχουν από καρκίνο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιζήσουν επί τουλάχιστον μία δεκαετία σε σύγκριση με την δεκαετία του ’70, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Χιλιάδες άνθρωποι εξ άλλου που διαγνώστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή, ενώ ο αριθμός όσων υπερβαίνουν τις δύο και τρεις δεκαετίες επιβίωσης αυξάνεται ασταμάτητα.

Την έκθεση, που τιτλοφορείται «Cancer: Then and Now», συνέταξαν επιστήμονες για λογαριασμό του βρετανικού οργανισμού στήριξης ασθενών με καρκίνο Macmillan Cancer Support, οι οποίοι επιβεβαιώνουν πως όσο βελτιώνονται οι θεραπείες τόσο περισσότεροι άνθρωποι νικούν την επίφοβη νόσο.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις αναλόγως με το είδος του καρκίνου που εκδηλώνει κανείς, ενώ πολλοί ασθενείς απομένουν με μακροχρόνια προβλήματα έπειτα από την ολοκλήρωση της αντινεοπλασματικής (αντικαρκινικής) θεραπείας τους.

«Καθώς αυξάνεται το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως, αυξάνονται οι άνθρωποι που εκδηλώνουν καρκίνο, αλλά ολοένα περισσότεροι τον νικούν χάρη στις εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία», δήλωσε η κυρία Λίντα Τόμας, εκτελεστική διευθύντρια του Macmillan.

«Ταυτοχρόνως, όμως, βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα για μακροχρόνιες συνέπειες των θεραπειών και αυτό αποτελεί μία πρόσθετη πηγή πίεσης για το σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο στη Βρετανία 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νικήσει τον καρκίνο τους, με τους 170.000 από αυτούς να έχουν διαγνωστεί τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Οι 625.000 από τους επιζήσαντες έχουν προβλήματα υγείας ή αναπηρίες έπειτα από τη θεραπεία για τον καρκίνο.

Οι μακροχρόνιες συνέπειες κυμαίνονται από επώδυνες διογκώσεις των κάτω άκρων στις γυναίκες έπειτα από καρκίνο του μαστού και συνεχείς πόνους (νευροπαθητικός πόνος) έως ακράτεια, σεξουαλική δυσλειτουργία και ψυχικά τραύματα που επιμένουν στον χρόνο.

«Σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς που είχαν καρκίνο, απομένουν με προβλήματα που πλήττουν την ψυχολογία και την ποιότητά της ζωής τους», τόνισε η κυρία Τόμας. «Μπορεί να μην πολυσυζητάμε γι’ αυτά, αλλά ο αντίκτυπός τους είναι τεράστιος και η μεγάλη πρόκληση για τους επαγγελματίες της Υγείας είναι να εντοπίζουν εγκαίρως και να βοηθούν τους ασθενείς τους να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα τα οποία μπορεί να βασανίζουν επί χρόνια τους αρρώστους».

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παγκρέατος: Όλα τα συμπτώματα και αίτια – Σκοτώνει μέσα σε λίγο καιρό αν δεν εντοπιστεί άμεσα

newsitamea

Κίρρωση του ήπατος: Πότε και γιατί ο ασθενής μπορεί να παραμένει ασυμπτωματικός

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika