Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Capital controls: Αυξήθηκε το όριο ανάληψης από Σεπτέμβρη!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για χαλάρωση του περιορισμού αναλήψεως μετρητών
– Στα 1.800 ευρώ το μήνα το ανώτατο όριο ανάληψης από ATM
– Με την απόφαση αυτή έρχονται μια σειρά διευκολύνσεων για τους επαγγελματίες αγρότες και τις επιχειρήσεις
– Διαβάστε τι αλλάζει και κατεβάστε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Πήρε αριθμό ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για χαλάρωση των capital controls. Μια απόφαση που περίμεναν… πώς και πώς οι περισσότεροι επαγγελματίες αγρότες και φυσικά οι επιχειρήσεις.

Για τις παραπάνω ομάδες προβλέπονται μια σειρά διευκολύνσεων από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ φυσικά αυτό που αφορά στην καθημερινότητα είναι το μηνιαίο όριο ανάληψης, το οποίο ορίζεται στα 1.800 ευρώ.

Στην ουσία, από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται, πλέον, από κάθε τραπεζικό λογαριασμό, η ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ ακόμη και εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα. Με βάση όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, προβλεπόταν η δυνατότητα ανάληψης ποσών μέχρι 840 ευρώ ανά 14 ημέρες δηλαδή 1.680 ευρώ ανά 28 ημέρες.

Τι αναφέρει η απόφαση

Όπως αναφέρει το capital.gr, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αναλυτικά τις εξής αλλαγές:

1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, όπως ισχύει, αντικαθίσταται από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ως ακολούθως: “Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800) ανά ημερολογιακό μήνα”.

2. H παράγραφος 6α του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:

“6α. Επιτρέπεται σε εταιρείες, που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι. Στις περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015”.

3. Στο τέλος της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει, ως εξής: “Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010”.

4. Στο τέλος της περίπτωσης ι΄ της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει, ως εξής: “Επίσης επιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος. Ομοίως, εφαρμόζονται αναλογικά τα εδάφια 2 έως και 4 της παρούσας περίπτωσης”.

5. Μετά την περίπτωση ιθ της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, προστίθενται νέες περιπτώσεις, ως ακολούθως: “κ. το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα προ- κειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

6. Μετά το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης στ της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18 Ιουλίου 2015, προστίθενται δύο νέα εδάφια, ως ακολούθως:

“Από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των ναυτιλιακών αυτών εταιρειών δύναται να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου (“cash-to master”) το ανωτέρω ποσό των μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών”.

7. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18 Ιουλίου 2015, αντικαθίσταται από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ως ακολούθως:

“Πέραν των ανωτέρω, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών”.

 

newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou