Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει τον καρκίνο του πνεύμονα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των πασχόντων από αρχικού σταδίου καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες εθελοντές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αυτός αφορά τους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα και ιδίως με αδενοκαρκίνωμα, το οποίο είναι συχνότερο στις γυναίκες και στους μη καπνιστές.

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του πνεύμονα, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των κρουσμάτων της νόσου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Thorax», τα στοιχεία τους έδειξαν πως οι πάσχοντες από εντοπισμένο αδενοκαρκίνωμα οι οποίοι έχουν χαμηλή έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, έχουν διπλάσιο προσδόκιμο επιβιώσεως σε σύγκριση με όσους ζουν σε πόλεις με έντονη ρύπανση.

Στην πραγματικότητα, ενώ στη μελέτη τους η μέση επιβίωση των ασθενών ήταν σχεδόν 6 χρόνια όταν ανέπνεαν καθαρό αέρα, όσοι ζούσαν σε μολυσμένο αέρα είχαν μέση επιβίωση 2,4 χρόνια από τη διάγνωση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας σε 352.053 ασθενείς οι οποίοι διαγνώσθηκαν με καρκίνο του πνεύμονα την περίοδο 1988-2009.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα του όζοντος (O3), του διοξειδίου του αζώτου (NO2), των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 10 μm (PM10) και των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μm (PM2,5). Το μmείναι το μικρόμετρο (ή μικρόν), μία μονάδα μήκους που αντιστοιχεί σε ένα εκατομμυριοστό του μέτρου (10-6).

Ο κίνδυνος θανάτου υπολογίσθηκε με βάση το στάδιο του καρκίνου και το είδος του όγκου.

Η μελέτη έδειξε ότι η θνησιμότητα ήταν αυξημένη κατά 30% στους ασθενείς με σημαντική έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου, κατά 26% στους ασθενείς με αυξημένη έκθεση στα PM10 και κατά 38% σε εκείνους με αυξημένη έκθεση στα PM2,5.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος θανάτου από την έκθεση στο όζον δεν αυξανόταν ιδιαίτερα (η διαφορά ήταν 4%).

«Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις είναι κλινικώς σημαντικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μειώσεις στην έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση στον καρκίνο του πνεύμονα», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ταξινομημένη ως καρκινογόνος παράγοντας από την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση και ταυτοποίηση του κινδύνου καρκίνου από κάθε ουσία και μόριο στο οποίο εκτίθεται ο άνθρωπος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθειας στον κόσμο, με 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα κατ’ έτος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η κύρια αιτία του είναι το κάπνισμα, αλλά δεν είναι και η μοναδική.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika