Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι ατμοί των e-τσιγάρων μπορεί να εκλύουν καρκινογόνα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι καπνιστές ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ενός καρκινογόνου χημικού, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όταν τα e-τσιγάρα λειτουργούν σε υψηλή ισχύ, παράγεται στους ατμούς τους βενζόλιο.

Το βενζόλιο είναι ένα συστατικό της βενζίνης που σχετίζεται με πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η λευχαιμία και η ανεπάρκεια μυελού των οστών.

Εξαιτίας των ρύπων από τις βιομηχανίες, τις εξατμίσεις των οχημάτων και τις διαρροές καυσίμων διαφεύγει στον αέρα που αναπνέουμε και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα καρκινογόνα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τον άνθρωπο.

Η νέα μελέτη, την οποία πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Τζέιμς Φ. Πάνκοου, έδειξε πως η ποσότητα του βενζολίου που εκλύεται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με την συσκευή.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS One, πραγματοποίησαν αναλύσεις στους ατμούς που εκλύουν τρία είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων όταν λειτουργούν με υγρά που περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων η νικοτίνη, η προπυλενογλυκόλη, η γλυκερόλη, το βενζοϊκό οξύ και η βενζαλδεΰδη η οποία προστίθεται για να τους προσδώσει γεύση.

Οι αναλύσεις έδειξαν πως όταν τα υγρά περιείχαν προπυλενογλυκόλη και γλυκερόλη και τα e-τσιγάρα λειτουργούσαν σε υψηλή ισχύ, εκλύονταν έως 750 μg/m3 βενζολίου.

Αντίστοιχα, όταν τα υγρά περιείχαν βενζοϊκό οξύ ή βενζαλδεΰδη και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λειτουργούσαν σε υψηλή ισχύ, εκλύονταν επίπεδα βενζολίου έως 5.000 μg/m3.

Οι τιμές αυτές είναι εκατοντάδες και χιλιάδες φορές υψηλότερες από εκείνες που ανιχνεύονται στον ατμοσφαιρικό αέρα (στις ΗΠΑ, γράφουν οι ερευνητές, τυπικά ανιχνεύεται 1 μg/m3).

Ταυτοχρόνως, όμως, είναι και 40 έως 270 φορές χαμηλότερες από αυτές που εκλύονται όταν αναπνέει κάποιος κλασικά τσιγάρα (σε τέτοια περίπτωση, φθάνουν τα 200.000 μg/m3).

Μολονότι, λοιπόν, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκλύουν λιγότερα καρκινογόνα από τα συμβατικά τσιγάρα, δεν σημαίνει ότι είναι αθώα, τονίζουν οι ερευνητές. Και προσθέτουν ότι η χρόνια έκθεση των μη-καπνιστών στο βενζόλιο των e-τσιγάρων «δεν συνιστά αμελητέο κίνδυνο».

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι τα e-τσιγάρα είναι ασφαλή, ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ενέχουν αρκετούς κινδύνους, γι’ αυτό και οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να χρησιμοποιούνται παροδικά ως μέσον διακοπής του συμβατικού καπνίσματος και όχι μακροχρονίως ως υποκατάστατα των τσιγάρων.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea