Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Το ατίθασο παιδί και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 Το ατίθασο παιδί και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ταιριάζει η παραπάνω περιγραφή στο δικό σας νήπιο; Αν ναι, θα χρειαστεί να το παρατηρείτε στενά και να ορίσετε σταθερούς κανόνες που θα τηρείτε με συνέπεια. Δώστε του πολλές εναλλακτικές δυνατότητες να διοχετεύει την ενεργητικότητά του με θετικό τρόπο μέσα από σωματική άσκηση και παιχνίδι. Όταν όμως βρίσκεται με άλλα παιδιά, πρέπει να το επιβλέπετε συχνά για να προλάβετε τυχόν μπελάδες και να μην ξεχνάτε να το παινεύετε κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι του χωρίς να έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα!

Υπάρχουν οικογένειες που ενθαρρύνουν την βίαιη συμπεριφορά και ιδιαίτερα των αγοριών. Οι γονείς αποκαλούν το παιδί τους «μάγκα» με υπερηφάνεια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει για το παιδί ότι πρέπει να κλωτσάει και να δαγκώνει προκειμένου να κερδίσει την αποδοχή τους.

Άλλες οικογένειες εκλαμβάνουν τα επιθετικά ξεσπάσματα του παιδιού τους ως μελλοντική εγκληματική συμπεριφορά και επειδή θεωρούν ότι πρέπει να αντιδράσουν αμέσως απέναντι σε αυτό το «κακό» μόλις εκδηλωθεί, τιμωρούν το παιδί τους με «ξύλο». Έτσι όμως το παιδί θα πιστέψει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όταν δεν του αρέσει η συμπεριφορά τους, επομένως η στάση αυτή μπορεί να ενισχύσει την επιθετικότητά του.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε στο παιδί σας πώς να ελέγχει τις επιθετικές του παρορμήσεις είναι να διασφαλίσετε ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας μέσα στο σπίτι, με πειθαρχία και αγάπη. Θα πρέπει να βάλετε κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρεί. Όποτε παραβιάζει έναν κανόνα θα πρέπει να τιμωρείται την ίδια στιγμή, για να μπορέσει να καταλάβει ποιο ήταν το λάθος του. Το μικρό παιδί χρειάζεται εσάς για να του μάθετε να μην κλωτσάει, να μην δαγκώνει αλλά να εκφράζει τα συναισθήματα του με λόγια.

Πώς θα του διδάξετε κάτι τέτοιο; Παρακολουθήστε με προσοχή όταν τσακώνεται με άλλα παιδιά και να επέμβετε μόνο όταν αρχίσουν να παλεύουν μεταξύ τους ή όταν το παιδί σας βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση και τα δαγκώνει ή τους επιτίθεται. Χωρίστε τα και κρατήστε τα σε απόσταση μέχρι να ηρεμήσουν. Όταν θα αρχίσουν να δικαιολογούνται ξεκαθαρίστε πως δεν έχει καμία σημασία «ποιος άρχισε». Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή δικαιολογία για να προκαλούν πόνο το ένα στο άλλο!

Να το μάθετε να αντιμετωπίζει το θυμό του λέγοντας:

• «όχι» με έμφαση

• Να γυρνάει τη πλάτη του

• Να βρίσκει συμβιβαστικές λύσεις

• Επαινέστε το και πείτε του ότι συμπεριφέρεται «σα μεγάλος» όταν χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνικές.

Θα πρέπει να προσέχετε τη δική σας συμπεριφορά μπροστά στο παιδί. Αν εκφράζετε το θυμό σας με ήσυχο και ειρηνικό τρόπο ίσως σας μιμηθεί. Αν πρέπει να το τιμωρήσετε μην αισθάνεστε ενοχές και σε καμία περίπτωση μην δικαιολογηθείτε. Δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι απαραίτητο για να καταλάβει τα λάθη του και δεχτεί τις συνέπειες των πράξεών του.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika