Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ασπιρίνη για την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου του παχέος εντέρου, έχουν ένα επιπλέον όφελος σύμφωνα με νεώτερα επιστημονικά ευρήματα.

Ερευνητές από την Κίνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από 761 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας στη Σαγκάη από το 2006 έως το 2011.

Η ομάδα αυτή συγκρίθηκε με μια ομάδα 794 ανθρώπων που δεν έπασχαν από καρκίνο. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι λάμβαναν καθημερινά ασπιρίνη.

Ποσοστό 18% των ασθενών χωρίς καρκίνο ανέφερε τακτική λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ασθενών με καρκίνο ανήλθε στο 11%.

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Μετά τον υπολογισμό των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας κατά 46%.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι δεν αποδεικνύεται ότι η ασπιρίνη μειώνει άμεσα τον κίνδυνο, καθώς μπορεί κάποιοι συμμετέχοντας να μη θυμούνταν με ακρίβεια την πρόσληψη ασπιρίνης, δείχνει όμως συσχέτιση.

Μετα-ανάλυση 18 άλλων ερευνών σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης και τον καρκίνο στο πάγκρεας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έδειξε ότι όσο αύξανε η χρήση ασπιρίνης, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος καρκίνου στο πάγκρεας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea