Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Άσχημα μαντάτα για το ασφαλιστικό! Μεγάλες αλλαγές μέχρι το 2017

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

asfalistiko

Άσχημα μαντάτα για το ασφαλιστικό! Μέχρι το 2017 ξεχάστε ΕΚΑΣ, επικουρικές και εφάπαξ. Συγκεκριμένα, μέχρι το καλοκαίρι του 2017 θα έχει εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων στη φορολογία και το ασφαλιστικό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχει χαθεί περίπου το 70% του ΕΚΑΣ, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα έχουν αυξηθεί δύο φορές, ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές και οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημά τους.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ασφαλιστικό – φορολογικό, μέχρι το καλοκαίρι του 2017 θα έχει αυξηθεί ο φόρος στα μερίσματα, θα έχουν δοθεί χιλιάδες συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού και θα έχουν περικοπεί οι επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ και τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου.

Ο λογαριασμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 – 4,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την κοστολόγηση των μέτρων που έχει κάνει το ΓΛΚ και έτσι δέστε τις ζώνες σας και ετοιμαστείτε για ένα 12μηνο φωτιά, κατά τη διάρκεια του οποίου τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποφέρουν περίπου 1,7 δις. ευρώ.

Αναλυτικά όπως αναφέρει η έκθεση:

– Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν φέτος λόγω της αυξημένης παρακράτησης, ενώ ο κύριος όγκος θα αποτυπωθεί του χρόνου με τις φορολογικές δηλώσεις. Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν φέτος λόγω της αυξημένης παρακράτησης, ενώ ο κύριος όγκος θα αποτυπωθεί του χρόνου με τις φορολογικές δηλώσεις.

– Εφιαλτικές θα είναι του χρόνου οι περικοπές στο ΕΚΑΣ. Από τα συνολικά 900 εκατ. ευρώ του επιδόματος, μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουν εξαφανιστεί τα 569 εκατ. ευρώ δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα.

– Από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, θα εξαφανιστούν περί τα 300 εκατ. ευρώ (σ.σ αυτό είναι το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση η οποία ευελπιστεί να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών) ενώ από το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων, θα προλάβουν να χαθούν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ.

– Στα 350 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ η περικοπή του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων θα ροκανίσει εισοδήματα 208 εκατ. ευρώ.

Τέλος, περίπου 95 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι αγρότες από την αύξηση των εισφορών, ενώ από τις περικοπές στο εφάπαξ θα χαθούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Penni Syggrou