Newsitamea.gr
AMEA news

Άρση του αποκλεισμού των ΑμεΑ από την πρόσβαση στις δραματικές σχολές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea

Άρση του αποκλεισμού των ΑμεΑ από την πρόσβαση στις δραματικές σχολές

Άρση του αποκλεισμού των Ανθρώπων με Αναπηρία από την πρόσβαση στις δραματικές σχολές και γενικότερα στην τέχνη κι τον πολιτισμό.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2014 η Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία, ανεξάρτητη συλλογικότητα ενεργοποιημένων πολιτών, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου διεκδικώντας την συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει το ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ και την εφαρμογή της ισονομίας ως προς την πρόσβαση τους στην τέχνη και τον Πολιτισμό.

 

Η χώρα μας από τον Απρίλιο του 2012 έχει κυρώσει με νόμο του κράτους (Ν. 4074/2012 ΦΕΚ α’ 88/11-4-2012) την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Σύμφωνα με το άρθρο 30, παράγραφος 1:

 

 

1. Τα συμβαλλόμενα κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ΑμεΑ να συμμετέχουν, σε ίση βάση με τους άλλους, στην πολιτιστική ζωή και ότι οφείλουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα ΑμεΑ:
α. απολαμβάνουν την πρόσβαση στο πολιτιστικό υλικό σε προσβάσιμες μορφές
β. απολαμβάνουν την πρόσβαση στα τηλεοπτικά προγράμματα, σε ταινίες, στο θέατρο και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες σε προσβάσιμες μορφές
γ. απολαμβάνουν την πρόσβαση σε τόπους πολιτιστικών παραστάσεων ή υπηρεσιών, όπως θέατρα, μουσεία, κινηματογράφοι, βιβλιοθήκες και τουριστικές υπηρεσίες
δ. απολαμβάνουν την πρόσβαση στα μνημεία και στους χώρους/αξιοθέατα εθνικής πολιτιστικής σημασίας.
Επίσης στις παραγράφους 2 και 3 ορίζει ότι:
2. Τα συμβαλλόμενα κράτη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνουν τα ΑμεΑ να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις δημιουργικές, καλλιτεχνικές και διανοητικές δυνατότητες, όχι μόνο προς όφελος τους, αλλά και για τον εμπλουτισμό της κοινωνίας.
3. Τα συμβαλλόμενα κράτη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την άρση των εμποδίων, που θέτει το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας στην πρόσβαση των ΑμεΑ στο πολιτιστικό υλικό.

 

Την ίδια στιγμή στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν διατάξεις που αποκλείουν τα ΑμεΑ από την πρόσβαση τους στην τέχνη και στα πολιτιστικά αγαθά. Συγκεκριμένα, η αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 8 παρ. 1 εδ. γ’ του Π.Δ. 370/1983, που αναφέρεται στα κριτήρια εισαγωγής υποψηφίων σε δραματικές σχολές, ορίζει ότι «οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν και αρτιμέλεια η οποία βεβαιώνεται από την εξεταστική Επιτροπή».

 

Η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντίθετη με τις ισχύουσες διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης, που έχουν ανώτερη τυπική ισχύ, και συνιστά λόγο διάκρισης σε βάρος των υποψηφίων με αναπηρία, εφόσον τους στερεί το δικαίωμα να διαγωνιστούν ισότιμα με τα συνυποψήφια τους άτομα χωρίς αναπηρία και, κατά συνέπεια, τους αποκλείει από το να φοιτήσουν στις δραματικές σχολές τις επιλογής τους. Ως εκ τούτου τους απαγορεύει την πρόσβαση στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτιση, γεγονός που αντιβαίνει και τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παρ. 1 εδ. β’ του Ν. 3304/2005 (ΦΕΚ 16/27-1-2005, όπου αναφέρεται ότι:
…η κατά τον παρόντα νόμο αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, ειδικών αναγκών, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όσον αφορά:
…β) την πρόσβαση σε όλα τα είδη και όλα τα επίπεδα επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πρακτικής επαγγελματικής εμπειρίας.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, καθώς και:
Επειδή η διάταξη του άρθρου 8 παρ. 1 εδ. γ’ του Π.Δ. 370/1983 αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα θεσμικού ρατσισμού στη χώρα μας εις βάρος των ΑμεΑ.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να αντιληφθούμε επιτέλους την σημασία της αυτονόητης συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρία σε κάθε δραστηριότητα της θεατρικής τέχνης που, εκτός των άλλων, προωθεί την κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Επειδή η κύρωση από τη χώρα μας της Διεθνούς Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία επιβάλλει τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας και την άρση των περιορισμών που ορίζονται από προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ΑμεΑ.

Επειδή η χώρα μας έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για εξόφθαλμες παραβιάσεις σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την τροποποίηση του άρθρου 8 παρ.1 εδ. του Π.Δ. 370/1983, έτσι ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός των ΑμεΑ από τις εξετάσεις και να μπορούν να φοιτούν ισότιμα στις δραματικές σχολές της χώρας μας, δίνοντας παράλληλα το απαραίτητο χρονικό διάστημα σε αυτές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα;

2. Με ποιες περαιτέρω ενέργειες θα διασφαλίσει ότι τα ΑμεΑ θα έχουν πρόσβαση επί ίσοις όροις στα αγαθά της Τέχνης και του Πολιτισμού.

3. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ευθυγραμμιστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάνια (Γεσθημανή) Παπαδημητρίου

Μαρία Διακάκη

Άννα Χατζησοφιά

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Μαρία Κανελλοπούλου

Γιώργος Πάντζας

Τάσος Κουράκης

Τζένη Βαμβακά

Λίτσα Αμμανατίδου

Δημήτρης Στρατούλης

Χρήστος Καραγιαννίδης

Παναγιώτης Κουρουμπλής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika